Znate li uopće koliko kalorija unesete s alkoholom? Vrijeme je da doznate

Alkoholizam
Oni naime zahtijevaju da se na etiketama alkoholnih pića napiše koliko koje piće ima kalorija, kao dio programa sprječavanja pretilosti.
Liječnici upozoravaju da velika čaša vina sadrži oko 200 kalorija, isto koliko i jedna krafna, no većina ljudi toga nije svjesna. Britanska ministrica zdravstva Jane Ellison istaknula je da se već puno toga čini kako bi se pravilno obilježila hrana, te da će vlada promisliti i o ovom aspektu problema.

Proizvođači alkohola tvrde pak da su otvoreni prema ideji isticanja kalorijskih vrijednosti pića, no da je puno važnije označiti jedinice alkohola. Inače, ovo pitanje se poteglo jer je Velika Britanija jedna od najdebljih nacija svijeta, budući da je oko četvrtine odraslih osoba proglašeno pretilima.

Iako je EU u zakone uvrstio obvezatno isticanje kalorijskih vrijednosti na prehrambenim namirnicama, alkohol je izuzetak. A predstvanici iz britanskog sektora javnog zdravstva smatraju da bi ovakvi podatci naišli na dobrodošlicu među konzumentima alkoholnih pića.

Inače, velika čaša vina može sadržavati od 170 do 230 kalorija. Krigla pive s četiri posto alkohola sadrži malo više od 180 kalorija, pa će vas četiri krigle 'koštati' jednako kalorija kao dva i pol hamburgera, te ćete trebati trčati 73 minute kako biste sagorijeli te kalorije.

Pretpostavlja se da se čak 10 posto unosa kalorija kod odraslih osoba događa putem alkohola. Iako nitko ne želi da se s etiketa maknu podatci o alkoholnim jedinicama, svi smatraju da treba požuriti i s podacima o kalorijskim vrijedostima pića, koje mogu pomoći mnogim ljudima koji u svoj život žele unijeti zdrave promjene.

Izvor: NET.HR