Znate li sve o visokom krvnom tlaku?

poviseni tlak

Barem 5 dana u tjednu šećite po 1 sat. Ako ste u lošoj fizičkoj kondiciji, započnite s 10 minuta tjedno. Ako vam šetnja ne predstavlja nikakav napor, ubrzajte tempo. Ako možete pričati i šetati, to je znak da trebate ubrzati tempo.

Isprobajte ove savjete kako biste snizili krvni tlak prirodnim putem.

Kako stres utječe na krvni tlak?

Razina krvnog tlaka može drastično porasti ako ste pod stresom, ali ne postoji dokaz da stres uzrokuje kronično visok krvni tlak.

Pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, pretilost i manjak fizičke aktivnosti su faktori koji povećavaju rizik od nastanka kronično visokog krvnog tlaka. Rizik je još veći ako je visok krvni tlak zabilježen u obiteljskoj anamnezi.

Može li se visok krvni tlak osjetiti?

Možete godinama patiti od visokog krvnog tlaka, a da to ne znate. Ustvari, čak 1 od 5 osoba pati od visokog krvnog tlaka, a da to ni ne zna. Čak i ako se osjećate dobro, visok krvni tlak može oštetiti srce i druge unutarnje organe. Redovita kontrola visokog krvnog tlaka je važna za sve uzraste, ne samo za starije osobe.

Moram li uzimati lijekove ako patim od visokog krvnog tlaka?

Krvni tlak se može jako dobro kontrolirati usvajanjem zdravih životnih navika. Možda nećete trebati uzimati lijekove ako počnete redovito vježbati, uravnotežite prehranu, smršavite, prestanete pušiti, smanjite unos soli i alkohola.

Ako ove promjene ne pomognu, liječnik će vam propisati lijekove. Trebate znati da uzimanje lijekova ne znači da ne trebate usvojiti zdravije životne navike. Obratite pažnju i na razinu kolesterola koji povećava rizik od nastanka moždanog i srčanog udara.

Pokušajte normalizirati krvni tlak pravilnom prehranom.

Kako visok krvni tlak utječe na bubrege?

Visok krvni tlak je drugi vodeći uzročnik bolesti bubrega i otkazivanja bubrega. Bubrezi rade pod povećanim naporom i nakon nekog vremena počinju otkazivati. To može dodatno povisiti razinu krvnog tlaka.

Ako patite od kroničnih bubrežnih bolesti, jako je važno da redovito kontrolirate razinu krvnog tlaka kako bolest ne bi uznapredovala.

izvor: centarzdravlja.hr