Znate li što sve za tijelo čini samo 30 minuta šetnje u danu?

šetnja
Arhiva

Evo na što sve hodanje utječe:

1. Potiče pozitivne promijene u mozgu

Jedna studija otkriva da hodanje sprječavaju ranu demenciju, smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti i poboljšavaju cjelokupno mentalno zdravlje. Uz to umanjuje posljedice stresa i održava razine endorfina.

2. Popravlja vid

Iako se oči mogu činiti kao posljednja stvar koja bi bila povezana s nogama, hodanje koristi i njihovom zdravlju, a može pomoći i u borbi protiv glaukoma, jer smanjuje očni tlak.

3. Sprječava srčane bolesti

Prema American Heart Association, hodanje nije ništa manje djelotvorno od trčanja kad je riječ o prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Ta aktivnost snižava visoki krvni tlak i razinu kolesterola te poboljšava cirkulaciju krvi.

4. Povećava volumen pluća

Hodanje je aerobna vježba koja povećava protok kisika u krvotoku i pomaže da se eliminiraju toksini iz tijela. Zbog boljeg i dubljeg disanja mogu se ublažiti i neki simptomi povezani s bolestima pluća.

5. Poboljšava funkcije gušterače

Zvuči nevjerojatno, ali ispada da je hodanje učinkovitije u prevenciji dijabetesa nego trčanje. Ovo je pokazala skupina "šetača", kojima se u razdoblju od 6 mjeseci tolerancija na glukozu poboljšala gotovo 6 puta više nego kod skupine "trkača".

6. Poboljšava probavu

Samo 30 minuta šetnje svaki dan smanjuje rizik od raka debelog crijeva i poboljšava probavu i sprječava zatvor.

7. Poboljšava tonus mišića

Hodanjem se postiže i bolji mišićni tonus i gubitak težine (u slučajevima prekomjerne težine). Samo 10.000 koraka dnevno može se računati kao prava vježba u teretani, pogotovo ako npr. hodate uzbrdo. Osim toga, neće vas opteretiti i ne trebate vrijeme za oporavak, što znači da nema bolnih mišića ni razloga da propustite sutrašnji trening.

8. Poboljšava pokretljivost kostiju i zglobova

Hodanje pomaže da se uspostavi veća pokretljivost zglobova, spriječi gubitak koštane mase, pa čak i smanji rizik od lomova. Zaklada za artritis preporučuje redovito hodanje najmanje 30 minuta dnevno, kako bi se smanjila bol u zglobovima, ukočenost i upala.

9. Smanjuje bolove u leđima

Hodanje može biti spas za one koji osjećaju bolove u leđima tijekom zahtjevnijih vježbi Budući da je aktivnost slabija, neće uzrokovati bol ili nelagodu kao npr. trčanje. Osim toga, hodanje doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i poboljšava držanje tijela i fleksibilnost što je važno za zdravu kralježnicu.

10. Smiruje um

Ako hodanje poboljšava simptome depresije kod onih s jačim depresivnim poremećajima, zamislite kako nam može pomoći da se nosimo s osjećajem slabosti ili iscrpljenosti. A šetnja s prijateljem ili voljenom osobom ionako može samo poboljšati naše raspoloženje, piše BrightSide.com.

Izvor: 24sata.hr