Znate li pravu razliku između bijelog i smeđeg šećera?

Kako opisuje prilog RTL-ove emisije 'Sve u šest', kalorijski nećemo ništa bolje proći ako umjesto bijelog primjerice koristimo smeđi šećer jer između tih namirnica, kao i meda ili agavinog sirupa, nema značajne razlike. Kalorijski su svi zapravo gotovo jednake vrijednosti.

'Smeđi je šećer nešto slađi zbog prisutne melase pa ga treba nešto manje, ali u jednoj žličici nećete dobiti ništa više minerala i mineralnih tvari', objasnio je nutricionist Nenad Bratković. Ističe pritom kako je klasična pogreška onih koji žele smršavjeti ta da navečer pojedu žlicu meda jer ne znaju koliko je kaloričan.

Med je poznat po antioksidativnom djelovanju, ali i dalje je kalorijski jednak omraženom bijelom šećeru.

Popularni su i prirodni zaslađivači poput javorova ili agavina sirupa, ali to ne znači da su bolji odabir, posebno za dijabetičare kojima se često krivo preporučuju kao zdravija alternativa.

Kako je objasnila biotehnologinja Sanja Katalenić Iljkić, oni imaju niži glikemijski indeks, ali opasna je velika količina fruktoze, a to u duljem periodu može dovesti do stanja poput pretilosti ili dijabetesa tipa 2.

Izvor: tportal.hr