Znate li koje je mlijeko za vas najzdravije?

mljekara, blokada, granica, mlijeko, zdravlje, mljekomati, Ljubljana, bolesti jetre, kancerogene tvari, Agencija za sigurnu hranu, Posušje, mlijeko, otkup, mlijeko, izvoz, proteini, nedostatak proteina, znakovi, mlijeko, kravlje mlijeko, kozije mlijeko, mlijeko, zdravlje, alergije, mljekari, mljekara, izvoz, eu, BIH, mlijeko, izvoz, istraga, mlijeko, Lijanovići, glamoč, zdravlje, hrana, mlijeko, koncentracija kloramfenikola, antibiotik, kancerogene tvari, mlijeko, hrvatska EU, Marijana Petir, mlijeko, sok od naranče

Za gotovo svakoga: Mlijeko životinjskog podrijetla

Mlijeko i mliječni proizvodi daju nam veliku količinu hranjivih tvari poput bjelančevina i lako probavljivu mast, šećer, mineralne tvari, lipide te vitamine A i D.

Ovčje mlijeko bogatije je proteinima od kravljeg mlijeka. Kozje mlijeko je po sastavu vrlo slično kravljem, ali se brže probavlja i apsorbira u organizam i ne sadrži folnu kiselinu, dok jedino kobilje mlijeko sadrži vitamin C, pa se koristi čak i u ljekovite svrhe. No mlijek sadrži laktozu što kod osoba koje je ne mogu probaviti može uzrokovati tegobe.

Alternativa bogata proteinima: Sojino mlijeko

Sojino je mlijeko odličan oblik konzumiranja mahunarke soje. Lako je probavljivo, obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama i nema kolesterola.

Ova je namirnica odlična za čitavu populaciju, posebno za ljude koji su intolerantni na laktozu i imaju problema s probavom.

Za one sklone alergijama: Rižino mlijeko

Riža je namirnica koja dokazano najrjeđe izaziva alergije, a tisućama je godina bila glavna hrana mnogim narodima.

Rižino mlijeko bogat je izvor lako probavljivih složenih ugljikohidrata, ne sadrži zasićene masnoće niti kolesterol.

Za one s visokim kolesterolom u krvi: Zobeno mlijeko

Redovito korištenje zobenog mlijeka u prehrani smanjuje razinu masnoće i kolesterola u krvi, što osim sjajnog okusa, može biti dodatan argument za korištenje.

Zobeno je mlijeko gušće od rižinog i sojinog, može ga se naći bez ikakvih dodataka i sjajno se kombinira u slatkim ili slanim jelima: spomenimo samo kavu od žitarica, palačinke ili guste juhe od povrća.

Za one na dijeti: Bademovo mlijeko

Ova vrsta mlijeka ne može se naći na policama trgovina, ali se zato lako može pripremiti kod kuće. Blago slatkasti i s prepoznatljivim okusom ovog orašastog voća, ovaj je napitak bogat je kalcijem i vitaminom D, ali je siromašno proteinima.

Recept:

- pola šalice običnih badema (neprženih, neslanih)
- 2 šalice vode (i više prema potrebi)
- sol, med, ekstrakt vanilije prema želji

Oguljene bademe stavite u mlinac (blender), dodajte šalicu vode i meljite oko 5 minuta velikom brzinom dok ne dobijete ravnomjernu gustu smjesu. Ulijte preostalu šalicu vode, a prema želji dodajte još vode i procijedite. Ostatak od badema posušite kako biste ga mogli koristiti za kolače.

Kako bi mlijeko bilo ukusnije rashladite ga prije upotrebe. Možete ga začiniti s nekoliko zrnca soli, medom ili ekstraktom od vanilije. U hladnjaku može biti nekoliko dana.

Izvor: zadovoljna.hr