Znate li kada je vodu dobro popiti, a kada ne?

voda

... znanstvenih dokaza za to i da voda može samo pomoći. Mnogi rado popiju vodu ili sok nakon obroka, posebno ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da osjete kako im to uspori probavu hrane u želucu, dok drugi ne vide razliku.

Protivnici ispijanja vode tijekom i nakon jela kažu da se tako razrjeđuje kiselina u želucu (remeti se njezin pH) koja je potrebna za pravilnu razgradnju hrane i njihovu apsorpciju pa cijeli proces probave traje dulje, a to može voditi probavnim smetnjama i nadutosti.

Oni savjetuju da, ukoliko baš morate popiti vodu tijekom jela, jer je možda hrana suha, neka to bude gutljaj. - Pijete li vodu odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vrijeme koje je potrebno da se hrana probavi. Preporučujem ništa ne piti pola sata prije i nakon obroka. U tih 30 minuta vaš sustav ulazi u sljedeću fazu probave - objasnila je nutricionistica dr. Anju Sood za portal food.ndtv.com. Kaže da neke studije pokazuju kako je potrebno napraviti taj razmak jer to pomaže apsorpciji bitnih hranjivih tvari.

- Pijenje vode odmah nakon jela ima tendenciju razrjeđivanja želučanih sokova, razrjeđuju se enzimi koji su bitni za probavu. To pak zna rezultirati manjim izlučivanjem probavnih enzima, a to može dovesti do žgaravice i kiseline u želucu - dodaje dr. Anju Sood. Naglašava i da se ne slaže s ispijanjem vode tijekom obroka jer to sprječava prirodnu apsorpciju hranjivih tvari nakon probave. Dr. Michael F. Picco, stručnjak s Mayo klinike se ne slaže s njom.

Na pitanje da li pijenje vode tijekom i nakon jela poremeti rad probave je odgovorio: "Ne treba se brinuti da će voda razrijediti probavne sokove ili ometati probavu. Zapravo, voda tijekom ili nakon obroka pomaže probavi. Voda i druge tekućine pomažu usitniti hranu kako bi vaše tijelo moglo apsorbirati hranjive tvari. Voda, također, omekšava stolicu, a to pomaže u sprječavanju konstipacije."