Znanstvenici otkrili zašto djevojke ulaze u pubertet sve ranije

pubertet

Istraživanje je obuhvatilo više od 1200 djevojčica u području San Francisca, Cincinnatia i New Yorka, a ispitivanja su provođena sedam godina u razdoblju od 2004. do 2011. za svaku pojedinu rasu.

Prištevi, intenzivniji miris tijela, prve dlačice na intimnim dijelovima tijela te rast grudi, su neka od osnovnih obilježja ulaska u pubertet kod djevojčica. Studija koja je provedena u SAD-u je pokazala kako cure sve ranije ulaze u pubertet, a tomu je glavni razlog prekomjerna tjelesna masa. Inače istraživanje koje se radilo u više navrata od 2004. godine do 2011. obuhvatilo je preko 1200 djevojčica. Utvrdili su da je indeks tjelesne mase (BMI) postao važniji za promijene na tijelu kod cura, nego li rasne i etničke predispozicije, piše Live Science o studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics.

Djevojčice tamne puti najranije u pubertetu

Tako su rezultati spomenute studije pokazali kako djevojčice bijele puti ulaze u prosjeku s 9.7 godina u pubertet, što je četiri mjeseca ranije nego 1997. Tamnopute djevojčice ulaze u pubertet u prosjeku s 8.8 godina, a treba naglasiti da kod njih nema razlika u tom pogledu u odnosu na ranija istraživanja.

Djevojčice latinoameričkih korijena u dobi od 9.3 godina počinju doživljavati promjene na tijelu, dok Azijatkinje imaju istovjetnu prosječnu dob ulaska u pubertet kao i bijele.

Iako su rasne i etničke predispozicije vrlo važne u ovom pogledu, indeks tjelesne mase preuzeo im je primat u uzrokovanju sve ranijeg ulaska u fizičku i spolnu zrelost.

Situacija slična i u drugim zemljama

Istraživanje kojeg smo se dotakli ticalo se preko 1200 djevojčica s tri lokacije u SAD-u. Međutim slični su trendovi uočljivi i u drugim zemljama. Slična studija provedena u Danskoj 2009. godine pokazala je kako djevojčice u ovoj državi ulaze u prosjeku godinu ranije u pubertet nego prije 15-ak godina.

Znanstvenici su već pomalo zabrinuti, te priželjkuju svakom novom studijom da će se donja prosječna granica prestati spuštati, no ona kontinuirano pada.

Sve to ne bi bilo toliko problematično da se ranijom zrelošću ne javljaju popratne posljedice. Djevojčicama koje uđu ranije u pubertet povećava se rizik da će imati visoki krvni tlak, koji kasnije uzrokuje razvoj drugog tipa dijabetesa.

Rani pubertet može imati i društvene posljedice, jer se događa veliki procjep između izgleda djevojčice, njenog ponašanja te interakcije s drugim ljudima.

izvor: srednja.hr