FOTO/VIDEO  Znamo li baš sve o našem srcu?

Preskakanje srca, gastritis, EKG srca., od urođenih srčanih mana, kardiovaskularne bolesti, srce, muškarci, žene, srce, problemi sa srcem, zdravo srce, studija, srce, problemi sa srcem, zdravo srce, zdrav i za srce, medicina, žgaravica, želudac, Infarkt, srce, problemi sa srcem, srce, za srce i krvotok, kardiovaskularni sustav, kardiovaskularne bolesti, oboljenja kardiovaskularnog sistema, ishemija, srce, zdravo srce, kalij, srce, otkucaji srca
Ili o srcu i radu tog motora našeg života razmišljamo tek kad „mašina" zaškripi ili kad negdje pročitamo da oko pedeset posto smrtnosti dolazi kao posljedica zastoja tog najvažnijeg mišića u našem tijelu. Jeste li, dakle, ikada ozbiljno razmišljali o svojem srcu kao motoru vašeg zdravlja?

Što pokreće naše srce, kakvo „gorivo" troši?

Srčani mišić odgovoran je za pumpanje te stvaranje i provođenje električnih impulsa potrebnih za pravilan otkucaj srca. Svaka mišićna stanica treba „gorivo" za obavljanje tih napornih zadataka. Upravo te stanice su prve su na meti i udaru u slučaju nedostatka staničnih hranjivih tvari. Vitamini, minerali i druge tvari u našem tijelu osiguravaju „sirovinu" za proizvodnju energije u staničnim centralama (mitohondrijima), izgrađuju i pomažu u stabilizaciji vezivnog tkiva i štite stanice od oštećenja i ubrzanog starenja.

Slabost srčanog mišića (srčanu insuficijenciju) možemo prepoznati po kratkom dahu, srčanom edemu, kroničnoj slabosti i iscrpljenosti pri tjelesnoj aktivnosti, što je zapravo posljedica nedostatka vitamina i drugih hranjivih tvari u stanicama srčanog mišića. Taj nedostatak bioenergije u milijunima srčanih mišićnih stanica slabi funkciju pumpanja srca i dovodi do nedovoljne opskrbe organizma kisikom i hranjivim tvarima. Osobama s takvim tegobama preporučuje se uzimanje sinergijski usklađenih vitamina i drugih tvari važnih za prehranu stanica srčanog mišića.

Više od 10 milijuna ljudi u Europi boluje od smetnji srčanog ritma (aritmija). Smetnje se javljaju u području sustava za provođenje podražaja i električnih impulsa koji su odgovorni za otkucaje srca. Stanične hranjive tvari pridonose sprečavanju smetnji i normalizaciji nepravilnog ritma srca.

Dr. Rath nutritivne formule - zdravlje počinje na razini stanica

Formula Enercor sadrži mikronutrijente za stvaranje bioenergije i izdržljivost čime se poboljšava funkcije pumpanja srca i provođenje električnih impulsa:

Vitamin C: potiče izmjenu tvari i sudjeluje u proizvodnji stanične energije. On opskrbljuje molekule skupine B vitamina koji su nositelji te energije. Naše tijelo ga ne može samo proizvoditi.
Vitamin E: najvažniji je antioksidans topiv u mastima. Na prirodan način razrjeđuje krv i tako sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Važan je dio stanične membrane, a zajedno s vitaminom C pomaže pri zaštiti stanica od oksidacijskog stresa koji ubrzava proces starenja.
Vitamini B1, B2, B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6, B 12 i biotin: stanice srčanog mišića koje obavljaju mehaničku funkciju pumpanja i prijenosa električnih impulsa imaju osobito veliku potrebu za energijom, a upravo B vitamini nositelji su te bioenergije. Tako B-vitamini pridonose boljoj funkciji srca i pumpanju, odnosno njihov nedostatak dovodi do oslabljenog rada srčanog mišića. Vrlo vjerojatno nedostaju pri uzimanju diuretika.
Koenzim Q10: najvažniji je dostavljač energije. Nalazi u mitohondrijima svih tjelesnih stanica, a njegova koncentracija ovisi o potrebi za energijom. Najviša potreba je u srcu i jetri. Najvažniji je u procesu staničnog disanja svake stanice. Već osrednji manjak stvara funkcionalne poremećaje, a veliki nedostatak može biti i opasan po život. Tijelo ga može samo proizvesti, a za njegovo stvaranje, uz određene aminokiseline, potrebni su vitamini B skupine. Stvaranje koenzima Q10 u tijelu s godinama opada, te ga nakon 40 godine treba dodatno uzimati.
Karnitin: su „kolica" koja prenose masti u mitohondrije - elektrane naših stanica. Osobito visoke koncentracije karnitina nalaze se u organima koji svoju potrebu za energijom pokrivaju sagorijevanjem masnih kiselina, npr. srcu, mišićima, jetri i bubrezima. To su ključne transportne molekule za dugolančane masne kiseline koje ne mogu same proći kroz staničnu membranu.
Taurin: je prirodna aminokiselina vezana za sumpor, a jetra ju može proizvesti iz aminokiselina L-metionin i L-cistein. Njegov nedostatak je čest uzrok nastanka slabosti srčanog mišića i aritmija. Dodatnim uzimanjem djeluje stabilizirajuće jer istodobno pojačava aktivnost srčanog mišića, djeluje na održavanje pravilnog srčanog ritma, a sudjeluje i u snižavanju krvnog tlaka.
Magnezij i kalcij: zajedno s kalijem potrebni su za optimalan prijenos električnih impulsa tijekom električne aktivnosti otkucaja srca. U ovoj formuli nalaze se vezani za vitamin C u obliku magnezijevog i kalcijevog askorbata.
Sportaši

Povišenu potrebu za ovim staničnim hranjivim tvarima imaju i sportaši. Redovita sportska aktivnost ili intenzivan tjelesni rad povezani su s ogromnom potrošnjom energije u svim mišićima, a osobito mišićima srca. Ovim staničnim hranjivim tvarima sportaši ne samo da hrane i čuvaju svoje srce, nego su sposobni postići i bolje sportske rezultate prirodnim putem.

Što je stanična medicina?

Stanična medicina je novi znanstveni koncept koji se bavi proučavanjem mnogobrojnih funkcija stanica, odnosno ispituje zašto ih u određenim situacijama one ne mogu obavljati dovoljno dobro. Utemeljitelj je njemački liječnik i znanstvenik dr. Matthias Rath koji česte i kronične bolesti današnjice - aterosklerozu, srčani i moždani udar, bolesti srca, dijabetes, povišenu masnoću u krvi, rak i druge, smatra posljedicom dugoročnog nedostatka vitamina i drugih tvari važnih za normalno funkcioniranje našega tijela.

Dodaci prehrani ne bi trebali biti nadomjestak uravnoteženoj i raznolikoj prehrani. Drugim riječima, srce kao motor našega tijela treba redovno dobivati kvalitetno gorivo za održavanje postojanog i stabilnog rada. Tek tada je to srce iz pjesama!

Pogledajte video i saznajte više o slabosti srčanog mišića i staničnoj medicini: