Zlouporaba amfetamina među mlađom populacijom

droga, Speed, Mošćenička Draga, droga, promet drogama, ecstasy, Psihodelične droge, Sintetičke droge
Povratak MDMA, nekad poznatijeg i kao ecstasy, među najpopularnije ilegalne stimulanse među mladim Europljanima, povećani broj smrti uslijed predoziranja raznim, sve potentnijim vrstama droga, te kontinuirana pojava novih psihoaktivnih tvari na tržištu glavne su teme ovogodišnjeg europskog izvješća o drogama koje je jučer u Lisabonu predstavila EU agencija za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA).

Iako se zlouporaba MDMA duže vrijeme kontinuirano smanjivala, čini se da ovaj stimulans u posljednje dvije godine ponovo postaje »hit« na crnom tržištu, i to ne samo kao »party« droga, već i u puno umjerenijem svakodnevnom okružju. Prema podacima ove EU agencije, prošle je godine oko 2,1 milijun Europljana između 15 i 34 godina koristilo MDMA, pri čemu je povećanje uporabe zabilježilo devet europskih zemalja, a povećanje količine zabilježeno je i u otpadnim vodama velikih europskih gradova.

Ponovnu popularnost ove sintetičke droge može se pripisati sve višim dozama istoimene psihoaktivne supstance u tabletama, prašku ili kristalima koji se prodaju pod ovim imenom, te novim i jeftinim proizvodnim tehnikama crnog tržišta. MDMA nije srećom sve popularniji i u Hrvatskoj, no najnoviji podaci ukazuju da smo i dalje među nekolicinom europskih zemalja u kojima je zabilježena najviša zlouporaba amfetamina među mlađom populacijom, što dodatno dokazuju i analize otpadnih voda u Zagrebu.Podaci iz godišnje europske analize ukazuju i na porast smrti uslijed predoziranja, pa je na ovaj način 2014. godine umrlo najmanje 6800 osoba na području Europe, ponajviše uslijed predoziranja heroinom. Veliko povećanje smrtnih slučajeva bilježe primjerice Irska, Velika Britanija, Švedska i Litva, a stručnjaci pretpostavljaju da smrtima kumuje visoka čistoća opijata, konzumiranje više vrsta droga odjednom, te starenje dugotrajnih konzumenata.

No dok s jedne strane ne jenjava popularnost »tradicionalnih« droga poput kanabisa, heroina i kokaina, s druge strane se crno tržište i dalje puni tzv. »novim drogama«, mahom sintetičkim kanabinoidima i katinonima - novim psihoaktivnim spojevima čiji efekti u organizamu imitiraju učinke popularnijih droga. Prošle godine je zabilježeno još 98 novih psihoaktivnih supstanci na području Europe, otprilike isto kao i godinu dana prije, a u posljednje dvije godine zbog štetnosti je ovih novih spojeva EMCDDA izdala 34 upozorenja.

Štoviše, u veljači ove godine izdano je upozorenje za sintetički kanabinoid MDMB-CHMICA koji je direktno povezan s 13 smrtnih slučajeva i još 23 intoksikacija. Koliko ove nove droge mogu biti opasne svjedoči i primjer sintetičkog katinona alpha-PVP, snažnog stimulansa koji je od 2011. godine na ovamo povezan s čak 200 akutnih trovanja i preko 100 smrtnih slučajeva.