Zimsko crvenilo je alarmantno ako potraje više od tri tjedna

lice
Kad nam je površinski sloj kože oštećen ili iz nekog razloga narušena njezina zaštita, dolazi do osjećaja zategnutosti, topline, na koži primjećujemo lagano perutanje, popucale kapilare, a moguća je čak i pojava ranica - govori legendarna zagrebačka kozmetičarka Zdenka Mihelj.

Ako je riječ o zdravoj koži, crvenilo može nestati i nakon nekoliko tjedana, no ako se dulje zadrži, vjerojatno je riječ o dermatitisu ili rozacei, za što se treba obratiti stručnoj osobi, dermatologu ili kozmetičaru. Uzorci su razni: temperatura okoline, kriva kozmetika, način života, prehrana, konzumiranje premalo vode...

- Svi tipovi kože mogu pokazati reakciju jačim ili slabijim crvenilom, ali najčešće se pojavljuje kod suhe, dehidrirane i osjetljive kože. Često se prvi simptomi ne vide odmah, no osoba ih osjeća kao neugodno zatezanje, čini se kao da je koža preuska, a nakon toga javlja se i hrapavost - objašnjava Zdenka.
Pa kako se onda spasiti? Posebne formule predložit će vam stručna osoba, one uglavnom imaju malo sastojaka, bez mirisa su i parabena, napravljene su i punjene u posebnim uvjetima, nude ih isključivo ljekarne.

Ako je riječ o običnom, zimskom crvenilu koje se javlja krajem svake godine, tu su kreme s emolijentnim sastojcima koji će se pobrinuti da koža u svim slojevima ima dovoljno vlage i masnoće koja će podržati sve njezine prirodne procese.

24sata.hr