‘Žicate’ li liječnika za antibiotike?

antibiotici, biljni antibiotici, prirodni antibiotici, antibiotici, bubrežni kamenac, istraživanje, antibiotici, hrana
Znate da antibiotici uništavaju bakterije, ali niste sigurni što onda rade probiotici?

U nastavku donosimo ključne informacije o jednom o najkorištenijih lijekova. Otkrijte koliko uistinu znate o antibioticima, probioticima, njihovom djelovanju te njihovom utjecaju na organizam.
1. Koje infekcije liječe antibiotici - virusne, bakterijske ili gljivične?

Isključivo bakterijske. Naime, antibiotici uništavaju bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje.

Ne pomažu u borbi protiv virusa, poput npr. virusa koji uzrokuju gripu ili prehladu, i zato ih nikada ne uzimajte na svoju ruku bez savjetovanja s liječnikom.
2. Najčešće nuspojave antibiotika

Antibiotici u pravilu imaju nuspojave, a jedne od češćih su proljev, nadutost, zatvor i ostale probavne smetnje, a katkada i mučnina i povraćanje.

U 5 do 30 posto slučajeva, ovisno o vrsti antibiotika i duljini terapije, javlja se proljev povezan s uzimanjem antibiotika.

Ponekad na početku uzimanja antibiotika, a nekad 2-8 tjedana nakon prestanka uzimanja terapije.
3. Zašto se javljaju nuspojave?

Antibiotici ne razlikuju bakterije koje su bakterije dobre, a koje loše pa napadaju oboje, što dovodi do neravnoteže u crijevnom sustavu i posljedično do tegoba poput proljeva, nadutosti, zatvora. Budući da antibiotik nije ‘pametan lijek' nuspojave vrlo često prate njihovo uzimanje.
4. Probiotikom protiv nuspojava

Probiotici su dobre bakterije. To su živi mikroorganizmi, uobičajeno prisutni u našem organizmu (poglavito u probavnom sustavu), koji povoljno utječu na naše zdravlje.

Kad ih antibiotici unište, uzimamo probiotičke lijekove kako bi nadoknadili dobre bakterije i ponovno uspostavili ravnotežu u crijevnoj mikrobioti (mikroflori). Probiotike je poželjno uzimati od prvog dana terapije, ali s odmakom od tri sata od uzimanja antibiotika.


5. Koji je probiotik učinkovit?

Proizvodi Linex Forte i Linex Baby jedini su probiotički proizvodi koji imaju status bezreceptnog lijeka dok su ostali probiotici na tržištu uglavnom u statusu dodatka prehrani.

Linex proizvodi imaju klinički dokazan učinak u liječenju proljeva i drugih probavnih tegoba. Ako ste u mogućnosti, birajte kvalitetne probiotičke proizvode koji sadrže probiotičke mikroorganizme s dobrim mogućnostima preživljavanja.

Jogurti, kefir, kiseli kupus i slične namirnice mogu poslužiti kao dodatak prehrani kad smo zdravi. No kada nam antibiotici poremete crijevnu mikrofloru i izazovu probavne smetnje, bolje je uzeti probiotički lijek.
6. Bakterije koje uzrokuju infekcije mogu postati otporne na antibiotike?

Učestalim i nekritičnim uzimanjem antibiotika bakterije razvijaju otpornost. Nju se može spriječiti tako da antibiotike uzimate samo za bakterijske, ne virusne infekcije, da ih ne čuvate za sljedeću priliku kad budete bolesni, da ne koristite antibiotike koji su propisani za nekog drugog te da ih uzimate točno kada i kako vam je rekao liječnik.

Mikrobiološka rezistencija na antibiotike ili antimikrobna rezistencija predstavlja ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju. Pacijenti ostaju bez terapijskih mogućnosti jer su određene bakterije postale otporne na većinu antibiotika.
7. Ako vjerujete da bi antibiotik mogao izliječiti vašu bolest trebali biste tražiti svog liječnika da vam ga propiše?

S time se neće složiti niti jedan stručnjak. Korištenje antibiotika kad ih ne trebate pomaže bakterijama da postaju sve otpornije. Ne zahtijevajte da vam se propiše jer vi mislite da ga trebate. Liječnik ipak bolje zna.
8. Svi su antibiotici sigurni za uzimanje tijekom trudnoće i dojenja.

Neki antibiotici su sigurni za trudnice i dojenje, ali mnogi nisu. Određeni antibiotici mogu utjecati na razvoj fetusa, no liječnik će znati odabrati pravi lijek, samo mu obavezno napomenite svoje stanje.
9. Gdje je smješteno oko 70 posto imunološkog sustava kod ljudi?

Oko 70 posto imunološkog sustava smješteno je u našim crijevima te je stoga iznimno važno voditi računa o zdravlju crijevne mikrobiote (mikroflore). Smatra se da probiotici mogu poboljšati funkciju imunološkog sustava jer jačaju obrambenu sposobnost sluznice probavnog sustava, potiču stvaranje protutijela u sluznici te sprječavaju prianjanje štetnih mikroorganizama na nju.
10. Probiotici mogu spriječiti proljev u odraslih osoba i djece, te potencijalno razvoj alergije i astme kod djece.

Brojne studije su pokazale da se probiotici mogu koristiti za sprječavanje i pri liječenju akutnog infektivnog proljeva, uključujući putnički proljev.

Osim toga, kolonizacija crijeva dojenčeta mikroorganizmima je važna kako bi se dovršio razvoj imunološkog sustava.

Utvrđeno je da je sastav crijevne mikrobiote kod djece s alergijama različit u odnosu na sastav crijevne mikrobiote kod zdrave djece.

Uporaba probiotičkih bakterija kod djece ima obećavajuće pozitivne učinke na pojavnost alergijskih bolesti, kao što su ekcem, alergijski rinitis ili alergijska astma.