Ženama kronična bol zadaje više muke nego muškarcima

krediti, žene, bol, koncentracija, pamćenje, glavobolja, lijek, bioprognoza, glavobolja, proljetni umor, virus, mozak, napad, posao,  način života, zdravlje, umor

Osim što se češće pojavljuje kod žena nego muškaraca, kronična bol je kod pripadnica nježnijeg spola intenzivnija i dugotrajnija, tvrde stručnjaci za bol.

Uz to, žene su sklonije višestrukim bolnim stanjima u isto vrijeme, što može dovesti do većeg mentalnog stresa i povećane opasnosti od invaliditeta.

"Kronična bol zahvaća sve veći postotak žena diljem svijeta. Naš je cilj potaknuti dame na preuzimanje aktivnije uloge u liječenju i smanjivanju stigme i neugodnosti zbog problema", poručila je Jennifer Kelly, iz Centra za bihevioralnu medicinu iz Atlante prenosi Ordinacija.hr.

Kronična bol traje šest mjeseci ili duže, a u njenom saniranju nerijetko ne pomažu ni medicinski tretmani. Ova vrsta boli je povezana je s brojnim problemima, uključujući fibromijalgiju, sindrom iritabilnog crijeva, reumatoidni artritis i migrene, koje se češće javljaju kod žena nego muškaraca.

Stručnjaci tvrde kako bi hormoni mogli predstavljati značaj faktor u razlici među spolovima. Na primjer, to je poznato da estrogen ima ulogu u pojavi migrena, te da se stopa pojave boli povećava među djevojčicama dok prolaze kroz pubertet. S druge strane, pojava boli među dječacima adolescentima bilježi manje dramatičan porast.

K tome, neka istraživanja pokazuju da žene i muškarci mogu na potpuno drugačiji način reagirati na lijekove protiv bolova.

"Genetske i hormonalne promjene mogu predstavljati glavni razlog spomenutih razlika. Međutim, postaje nam sve jasnije da društveni i psihološki faktori također iznimno važni. Žene imaju tendenciju usredotočiti se na emocionalne aspekte boli. Muškarci se, s druge strane, češće fokusiraju na fizičke senzacije koje osjećaju. Kao rezultat spomenutih razlika, žene koje se koncentriraju na emocionalne aspekte vlastite boli mogu osjetiti intenzivnije simptome, vjerojatno zato što emocije povezane s bolovima - negativne", zaključila je Jennifer Kelly, iz Centra za bihevioralnu medicinu iz Atlante.