Želite smršavjeti? Riješite se stresa i spavajte!

Vjerojatno vam se događavalo da stalno pazite na prehranu i unos kalorija, a dosadne kile nikako da se istope. Razlozi tome mogu biti raznovrsni, ali ipak postoji nekoliko faktora koji su direktno povezani s tim problemom. Neke svakodnevne stvari u životu, koje u normalnim okolnostima i ne primjećujete, mogu vam predstavljati prepreku do savršene linije.

Fali vam kvalitetnog sna

Kronični umor i neispavanost jedan je od faktora koji odmaže pri mršavljenju. Zbog nedostatka sna, tijelo luči određene hormone koji stimuliraju apetit. To, naravno, vodi do pretjerivanja u hrani ako nemate dovoljno samokontrole da odolite napasti. Kada vas uhvati glad usred noći zasigurno nećete posegnuti za salatom ili sličnom zdravom namirnicom već ćete se 'natrpati' slatkišima.

Kako biste spriječili taj problem normalizirajte spavanje i time počnite mršavjeti. Ako imate problema s time, nastojte preurediti sobu kako bi ona bila udobnija ili isprobajte toplu opuštajuću kupku prije spavanja. Izbjegavajte gledanje televizije ili surfanje internetom jer će vas to nepotrebno držati budnima do kasnih noćnih sati.

 

Stres je kriv za sve

Stres je danas, moglo bi se reći, uobičajena stvar u ovom modernom i dinamičnom svijetu. Često je povezan s uzimanjem prevelikih količina hrane. Kada vam se organizam nađe u stresnoj situaciji, on će naravno posegnuti za krivom vrstom hrane. Umjesto nečeg zdravog i okrepljujućeg vjerojatno ćete se najesti čokolade i raznog drugog 'junk fooda'.

Rješenje za ovaj problem zvuči jednostavno, ali nemojte se previše zaletjeti. Sve što trebate učiniti kako biste otklonili stres jest smiriti se. Odvojite svaki dan vremena i prisilite se na odmor i relaksaciju. Započnite taj proces vježbanjem po nekoliko minuta dnevno. Osim što ćete se bolje osjećati, vaše prehrambene navike će se popraviti.

Godine koje prolaze

Činjenica je da što više godine odmiču, kilogrami se teže tope jer se metabolizam postupno usporava. Budući da se događavaju projene u tijelu trebali biste pripaziti na unos količine hrane u tijelo. Kombinirajte to s tjelovježbom koja će učiniti čuda za vaše tijelo i organizam. Ne morate se odmah mahnito baciti na vježbanje, dovoljno je da prošetate ili se malo razgibate uz neku muziku.

Kronični umor i neispavanost jedan je od faktora koji odmaže pri mršavljenju
Photo sxc.hu  
Nedostižne ciljeve nećete svladati

Ako si postavite previsoke ciljeve velika je mogućnost da ih nećete ispuniti. Na žalost, samo najčvršći karakter bi mogao tako nešto učiniti, stoga dobro razmislite isplati li vam se to. Mogli biste završiti izmučeni i na kraju dignuti ruke od višetjednog truda i muke. Kako biste to izbjegli, postavite si realne ciljeve i uhvatite se u koštac s kilogramima. Ali idete polako i korak po korak. Rezultati dobiveni na taj način su dugotrajniji.

Brojanje kalorija

Brojanje kalorija naporan je posao koji ne vodi ničemu. Brojeći zrnca hrane možete samo pokvariti kvalitetnu prehranu jer ćete konzumirati samo onu hranu koja nije kalorična. Prestanite to raditi i jedite sve i hranite se što raznovrsnije. Ako baš želite paziti na kalorije, radije pojedite manju porciju, ali da sadržava sve važne grupe namirnica.

Problemi sa zdravljem

 

pazite na količinu porcija

Činjenica je da što više godine odmiču, kilogrami se teže tope jer se metabolizam postupno usporava. Budući da se dešavaju promjene u tijelu trebali biste pripaziti na unos količine hrane u tijelo. Kombinirajte to s tjelovježbom koja će učiniti čuda za vaše tijelo i organizam
Ako imate problem s prekomjernom težinom koji vas muči duže vrijeme, a koji ne prolazi unatoč raznim dijetama, moguće je da imate problem sa zdravljem. Kod takvih slučajeva najčešće je štitnjača u pitanju. Ako sumnjate na to odmah otiđite liječniku i posavjetujte se s njim. On će vas uputiti na određene pretrage i ovisno o nalazu dati vam upute kako se pobrinuti za svoje zdravlje.

Zasićenje određenom hranom

Ako ste pretjerali s nekom namirnicom, normalno da će kad-tad doći do zasićenja. Kada se to dogodi, moći ćete se postaviti 'na trepavice', ali kilogrami se neće topiti. Pokušajte izbaciti određenu namirnicu za koju vam se čini da je jako zastupljena u vašoj prehrani i pričekajte neko vrijeme dok se ne pokažu neke promjene.

javno.com