Želite smršaviti: Onda jednostavno – ustanite!

mršavljenje, zdravlje, šetnja, šetnja, depresija, protiv depresije, priroda, šetnja, trčanje
Kada ste se zadnji put digli sa svoje stolice? Ako više od 70 posto svog radnog dana provedete pogrbljeni nad stolom, u vožnji automobilom, u radu na računalu ili bilo kako drugo, a da ne stojite ili se krećete - vi riskirate svoje zdravlje, kažu stručnjaci. Evo kako vam dizanje guze sa stolice može pomoći sagorijeti masti, smršaviti i poboljšati vaše sveukupno zdravlje.

Ovakav način življenja - sa stolice - na kauč - na krevet postao je toliko raširen da su znanstvenici smislili ime za njega - sedentarno ponašanje poznato i kao "neaktivno ponašanje". A znanstvenici su otkrili i to da takav sjedilački način života može biti veoma opasan po vaše zdravlje.

Loše je za vaše srce

Evo zbog čega biste trebali ustati upravo sada i smanjiti sjedenje koliko najviše možete: kad sjedite smanjuje se izlučivanje enzima lipoproteina lipaze, a to pak je prilično ozbiljno. Ovaj lipoprotein je odgovoran za preuzimanje masnoća iz krvi i njihovo iskorištavanje kao "gorivo" za tijelo. Dakle, pad njegove aktivnosti dovodi do porasta razine triglicerida (najčešćeg oblika masti u našem tijelu), kaže stručnjak Len Kravitz, Ph.D. i dodaje da to također povećava rizik od bolesti srca i snižava razinu dobrog kolesterola. A kome to treba?

Ustanite i krećite se - barem malo - kako biste smršavili

Dobra vijest: stajanje, hodanje naokolo i barem malo aktivnosti u tijeku dana (brzinska šetna od dvadesetak minuta ili još bolje pola sata) mogu pomoći zadržati enzim aktivnim i metabolizam barem u trećoj brzini. Tako ćete trošiti i više kalorija ako pokušavate smršaviti. Ako mislite da je dovoljno da samo smanjite unos kalorija kako biste smršavili razmislite o ovome: dijetom bez vježbanja vjerojatno ćete uz masnoće izgubiti i mišiće, pa ćete ne kraju biti tanji ali i mlohavi - a takvi ne želite uskočiti u badić.

Pojačajte svoju fizičku aktivnost za dugoročno mršavljenje

Osim toga, ako se naviknete vježbati umjereno do energično tri do sedam sati tjedno, puno je veća vjerojatnost da vam se izgubljeni kilogrami neće vratiti. "Dosljedna fizička aktivnost je najbolji prediktor trajnog i zdravog mršavljenja", kaže Kravitz. Drugim riječima, krećite se kako biste svoju težinu držali pod kontrolom.

Kako sagorijeti više masnoća u toku dana?

Na poslu:

za početak osnovno - ako je moguće krećite se do posla i ne idite automobilom (ili se sparkirajte nekoliko ulica od posla, pa taj dio prođite pješke)

svakih 30 minuta ustanite i kratko prošećite po uredu

svaku pauzu na poslu pretvorite u kratku šetnju

krećite se stepenicama, a ne liftom

nemojte kolegi slati mail, zvati ga ili s njime komunicirati na Skypeu, radije prošećite do kolege

Kod kuće:

kad gledate TV ustanite i prošećite po kući za vrijeme svakih reklama

prošetajte kratko po kvartu svake večeri

počnite se baviti nekim sportom ili aktivnošću

ako ne volite vanjske aktivnosti - nabavite orbitrek, steper ili stolni bicikl - i stvarno vježbajte na njemu

otiđite pješke do dućana ili na kavu, a ne s automobilom


I konačno - vrpoljite se kada sjedite (no budite diskretni kako ne biste ometali kolege u poslu). Vrpoljenjem i mrdanjem (pomicanjem nogu i tijela), pa barem i malo, možete potrošiti do 350 kalorija na dan, što nikako nije zanemarivo!

izvor: zena.hr