Želite pucati od zdravlja? Pijte pivo!

Prema izvješćima Odjela za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država, pivo sadrži niz vitamina i hranjivih tvari, a bogato je i vitaminima B, posebno vitaminom B3 poznatom kao niacin, koji je koristan u prevenciji i liječenju depresije, glavobolje i visokog kolesterola. Istraživanja su pokazala da 355 ml piva sadrži 1,83 miligrama niacina. Sad konačno imate alibi kad se vratite curi iz birtije mrvicu kasnije od dogovorenog, piše punkufer.hr.

"Sadržaj hranjivih tvari i vitamina u pivu temelji se na nekoliko istraživanja koja su provedena diljem svijeta u želji da se utvrde pozitivni učinci za tijelo u slučaju umjerene konzumacije piva. Osim što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pivo povećava i razinu antioksidansa u tijelu. Istraživanja poput ovih važna su i za medicinsku zajednicu i za pivopije, jer je bitno imati što više nutritivnih informacija o proizvodima koje konzumiraju.", rekla je Corina Aurelia Zugravu, predsjednica Centra za pivske studije.

Osim niacina, pivo sadrži vitamine i druge hranjive tvari poput vitamina B6, vitamina B5, kolina, flavonoida i drugih vitamina B skupine, koji su uključeni u glavnim metaboličkim procesima ljudskog tijela. Količina vitamina sadržanih u pivu prikazana je u tablici:

Vitamini i druge hranjive tvari u pivu na 355 ml piva:
Niacin (B3): 1.83 mg
Piridoksin (B6): 0,164 mg
Panteonska kiselina (B5): 0,146 mg
Tiamin (B1): 0.018 mg
Riboflavin (B2): 0,089 mg
Cijanokobalamin (B12): 0.07 mg
Folna kiselina: 21 mg
Kolin: 36 mg

Umjerena konzumacija piva mora biti popraćena zdravim načinom života i pravilnom prehranom. Umjerenom konzumacijom piva smatra se količina 660 ml / dan za muškarce i 330 ml / dan za žene, i to piva s udjelom alkohola od 5%.