Želimo li popraviti koncentraciju

glavobolja
Ostati koncentriran dulje vrijeme može biti veliki izazov. Čak 50% osoba nije u stanju čitavo radno vrijeme zadržati visoku koncentraciju. Donosimo vam najbolje savjete pomoću kojih ćete poboljšati koncentraciju, fokus i pamćenje.

Smanjite buku


Buka smanjuje koncentraciju i otežava fokus. No, koliko se zapravo trudite eliminirati buku? Ponekad može biti uistinu teško ući u stanje koncentriranosti, a stručnjaci procjenjuju da je za to potrebno oko 15 minuta. Kada radite na važnom projektu i potrebna vam je visoka razina koncentracije, tada se izolirajte od buke i zamolite kolege da vas ne ometaju.

Organizirajte svoje radno mjesto

Radno mjesto utječe na koncentraciju i pamćenje. Pokušajte ga organizirati na što bolji način. Tako ćete u svakom trenutku znati gdje se što nalazi i nećete nepotrebno gubiti vrijeme na nebitne stvari.

Odredite prioritete

Prije nego započnete s poslom morate znati koji je vaš cilj. Određivanjem prioriteta ćete bolje znati kojim stvarima se trebate posvetiti više, a koje stvari zahtijevaju minimalnu pažnju, trud i koncentraciju.

Velike projekte raspodijelite na manje cjeline

Ako radite na velikom projektu, svakako bi bilo dobro podijeliti ga na manje cjeline i odrađivati jednu po jednu. Na taj način nećete pred sobom imati sliku velikog izazova, već niz obaveza koje morate ispuniti da biste ostvarili željeni cilj.


Upoznajte se s pravilima

Prije početka rada na bilo kojem projektu trebate se upoznati s pravilima koja vas mogu ograničiti. Što trebate postići? Koje standarde trebate slijediti? Koje su mjere predostrožnosti? Ako na početku ne odredite pravila, velika je vjerojatnost da će vas ometati kasnije.

Odredite rok

Rokovi na koncentraciju mogu djelovati pozitivno ili negativno. Rok vas ponekad može potaknuti da zanemarite kvalitetu posla i da se posvetite isključivo vremenu koje imate na raspolaganju. S druge strane, rokovi vas mogu potaknuti da se više potrudite i donesete bolje odluke. Postavljanje rokova se preporuča u sljedećim situacijama:

kada se ograničeni vremenom
kada mislite da će projekt trebati mijenjati u toku izrade
kada želite potaknuti tim ljudi na rad.
Izolirajte se

Ako vaš posao ne uključuje druge ljude, onda se svakako preporučuje izolirati se od svih. Stvorite mali privatni kutak i odbijte razgovarati s bilo kime dok god projekt ne odradite do kraja.

Brinite o zdravlju svojeg tijela

Vaše fizičko zdravlje uvelike utječe na koncentraciju. Usvojite zdrave prehrambene navike, redovito vježbajte i svake večeri dovoljno spavajte. Izbjegavajte stimulanse poput kofeina i smanjite unos šećera i zasićenih masti. Samo male promjene u životnim navikama mogu pomoći u poboljšanju koncentracije, fokusa i pamćenja.

Ostanite strpljivi

Svaki put kada primijetite pad koncentracije fokusirajte se na sebe i uzmite malu pauzu od 15 do 20 minuta. Tijekom tog vremena razmišljajte o nečemu drugome, a ne o onome što trenutno radite. Ako vam je potrebna jako velika razina koncentracije, preporučamo da radite u razdobljima od 90 do 120 minuta, a potom uzimate kratku pauzu. Koncentraciju je moguće zadržati i dulji period, ali će vam kratka pauza dobro doći.