Zeleno je zdravo – sezona je kupusnjača!

cvjetača, prokulica, Crveni kupus, korabica, kelj pupčar, antioksidans, kvercetin, brokula
... Kupus, kelj, cvjetača, prokulica, brokula, koraba, bijela repa. Dok se od većine tog povrća koristi lišće kod korabice se primjerice priprema korijen biljke. Poanta je, sve je zdravo i iskoristivo kad su kupusnjače u pitanju.

Zdrava svojstva kupusnjača

Sve kupusnjače sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora.

Kupus je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži najviše kalija, posebno bijeli kupus, zatim željeza, magnezija, bakra, mali udio natrija, kalcija i fosfora. Sadrži i dosta vitamina C. Poznato je da se u soku kupusa nalaze i tvari koje sprečavaju stvaranje čira na želucu i dvanesniku te isti taj sok liječi upalu debelog crijeva.
Kupus je niskokalorična namirnica, dobra je za djecu sklonu debljanju, kao i za onu koja se premalo kreću. Naravno kupus je povoljan i za odrasle koji žele smršavjeti.

Kiseli kupus najbogatiji je hranjivim i ljekovitim svojstvima. Sok od kupusa mora se piti svježe iscijeđen. Pomiješan sa sokom od mrkve i repe idealan je za nadoknadu kalcija te pomaže u zacjeljivanju kostiju kod prijeloma. Dugim kuhanjem i prženjem uništavaju se njegova korisna svojstva.

Cvjetača potječe iz Italije. Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalij i vlakna. Pri kupnji vodite računa da cvjetići budu bijeli i svježi te listovi zeleni i čvrsti. Sadrži vitamine B skupine i idealna je namirnica ako ste na dijeti.
Cvjetaču možete ponuditi djetetu bez straha. No, pripazite kako je kuhate. U lonac ulijte malo vode i kad uzavre, dodajte cvjetaču, pokrijte i ne kuhajte dugo. Za bolji okus na maslacu popržite malo krušnih mrvica i pospite ih po cvjetači.

Prokulica (kelj pupčar) po količini vitamina nadmašuje sve ostale vrste kupusnjača. Samo 80 g prokulice u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe predškolskog djeteta za vitaminom C. Sadrži puno vitamina B skupine te minerale i elemente u tragovima. Gorak okus joj daju indoli, fitokemikalije u suradnji s vitaminom C i E neutraliziraju čitav niz kancerogenih tvari. Dodajući samo malu količinu prokulice u jelo, obogatit ćete djetetov tanjur.

Crveni kupus i korabica
Sadrže puno polisaharida koje djeca teže probavljaju. Ovo povrće je najbolje kombinirati s drugim povrćem, a ne ih nuditi zajedno. Kao samostalno jelo mogu se davati djeci starijoj od pet godina. Ako primijetite da je dijete napuhnuto, onda izbjegavajte te namirnice.

Juhica od cvjetače i prokulice
Recept koji vam donosimo možete ponuditi djetetu oko godine i pol. Ako nakon ove juhice dijete dobije komadić mesa te na kraju sok od bobičastih plodova, možete biti sigurni da ste mu ponudili savršen obrok koji pogoduje djetetovu zdravlju, rastu i razvoju!

Sastojci:

700 g cvjetače
100 g prokulice
1 luk
1 mrkva
5 zrna papra
3 žlice maslinova ulja
2 žlice brašna
2,5 l vode
vrhnje
sol

Cvjetaču i prokulicu skuhajte zajedno s crnim paprom. Pazite na to da se povrće ne raskuha. Papar izvadite, a kupusnjače protisnite kroz sito zajedno s propasiranom mrkvom i lukom. Dodajte brašno koje ste najprije kratko popržili na maslacu. Sve dobro promiješajte i postupno ulijevajte juhu u kojoj se kuhala cvjetača i prokulica. Pustite da juha uzavre, a zatim je poslužite. Začinite vrhnjem.

roditelji.hr