Zeleni čaj ublažava efekte pušenja

zeleni čaj, Antioksidanti, smrtnosti od raka pluća, poboljšava zdravlje srca, čaj, blagodati, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, zeleni čaj, parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, čaj, za izbacivanje viška vode, čišćenje bubrega, liječenje bubrega, zeleni čaj, crna čokolada, dobra za srce, teška ozljeda hodočasnice, hodočanica, savjeti, onkolozi, namirnice, arterije, začepljene arterije, zdravlje, čaj
...a istraživanja ukazuju na to da postoji sve više i više dokaza da veliku ulogu u tome ima zeleni čaj.

Istraživači s američkog univerziteta Jail predočili su dokaze da zeleni čaj poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od raka. Oni, međutim, ne sugeriraju da pušači treba da ignoriraju opasnosti od pušenja i da jednostavno piju zeleni čaj, već ukazuju da visok sadržaj antioksidanata, zvanih katehini, u tom čaju mogu pružiti niz koristi po zdravlje. Antioksidanti suzbijaju molekule poznate kao slobodni radikali kisika, koji, ako ih ima u prevelikim količinama, mogu pričiniti štetu stanicama ljudskog organizma i potencijalno dovesti do bolesti.

Slobodni radikali su prirodni nusprodukti normalnih tjelesnih procesa‚ ali su također i rezultat vanjskih izvora, kao što je duhan, podsjetila je agencija Reuters. U Japanu, Kini i drugim azijskim zemljama uobičajeno je ispijanje zelenog čaja, koji je manje prerađen i stoga bogatiji katehinima od crnog čaja, koji se obično troši na zapadu. Moguće je da ta navika pomaže da se objasni takozvani „Azijski paradoks", ukazali su doktor Bauer S. i njegove kolege s Medicinskog fakulteta univerziteta Jail.

Taj paradoks izašao je na vidjelo kada su pregledani globalni statistički podaci o zdravlju. Od, na primjer, 100.000 muškaraca u SAD, njih 348 umre svake godine od koronarnih bolesti. Kad je riječ o japanskim muškarcima, ta cifra je 186, usprkos tome što je učestalost pušenja u toj zemlji veća. Koronarno-srčana oboljenja razvijaju se kada arterije počnu otežano da hrane srce krvlju i kada se sužavaju uslijed nagomilavanja naslaga kolesterola na zidovima.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da katehini iz zelenog čaja, naročito jedan nazvan EGCG, mogu pomoći da se spriječi proces razvoja koronarno-srčanih oboljenja putem djelovanja na „loš" kolesterol LDL. Antioksidanti također doprinose održanju nesmetanog funkcioniranja zidova arterija i mogu spriječiti grupiranje stanica krvi i stvaranje krvnih ugrušaka. EGCG i drugi antioksidanti iz zelenog čaja također mogu blokirati stvaranje tumora ili njihov rast, što, prema mišljenju istraživača, može da objasni zašto je stopa smrtnosti od raka pluća u Južnoj Koreji neočekivano niska.

Učestalost smrtnosti od raka pluća među muškarcima u Koreji je manja od 40 na 100.000 osoba, u poređenju sa 67 na 100.000 među muškarcima u SAD. Kad je riječ o ženama, razlika je još očiglednija - 13 na 100.000 u Južnoj Koreji, prema 45 u SAD. Do ove razlike dolazi usprkos činjenici da 37 % odraslih Korejaca puši, prema samo 27 % Amerikanaca.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl