Zdravlje u šalici čaja

zeleni caj

Kada ste bolesni, prehlađeni, muči vas kakva probavna tegoba, imate temperaturu, što je prvi lijek? Za čime ćete najprije posegnuti da si olakšate bolove i otklonite slabost?

Za šalicom toploga, mirisnog čaja. Čaj je najbolji saveznik u očuvanju ljudskog zdravlja, biljke su bogate ljekovitim svojstvima, dokazanim još u davnim vremenima, štite od bolesti, okrepljuju, vraćaju snagu, jačaju imunitet. Ali, ne čekajte da se razbolite da biste pili čaj, jer on ima i preventivnu ulogu. Zato u ovim hladnim danima preduhtrite gripu čajem od bazge, koja je jedan od najučinkovitijih saveznika u borbi s bolestima dišnog sustava.

Izvor zdravlja

Ako ste pod stresom ili imate problema sa spavanjem, možda je baš umirujući učinak biljnih čajeva ono što vam je potrebno. Ispijanje šalice kvalitetnoga biljnog čaja može povoljno djelovati na živčani sustav te spriječiti pritisak koji uzrokuje stres. Zato se prepustite mirisnim, ugodnim aromama biljnih čajeva, koji su prijatelji vašeg zdravlja. Određene tegobe mogu se ublažiti odabirom prave vrste čaja. Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, ili pak s medom i limunom, ali ih dodajte tek kad se malo ohladi, jer u vrućoj vodi med i limun gube svoja svojstva. Čaj treba piti polagano, a pritom i udisati njegove pare koje griju sinuse te pročišćavaju dišne puteve.

Za umirenje: čaj od kamilice

Kamilica je poznata kao lijek za sve, ima umirujući učinak i pomaže pri ublažavanju tjeskobe i stresa. Šalica čaja od kamilice prije odlaska na spavanje može biti odlično sredstvo za opuštanje. Zbog svojih sastojka ovaj se čaj od davnina upotrebljavao za razne ljekovite svrhe, a najviše je poznat po svojem izuzetnom umirujućem učinku. Kamilica također djeluje vrlo povoljno na kožu pa se često upotrebljava u proizvodnji krema i drugih kozmetičkih proizvoda.

Kamiličin cvijet sadrži prirodne tvari koje djeluju protuupalno, antibakterijski, i kao blagi antidijaroik. Kod želučanih tegoba i probavnih smetnji čaj od kamilice pije se nezaslađen prije jela. Izuzetno je dobar lijek protiv prehlade, pogotovo za vrijeme zimskih dana jer jača imunitet i tako djeluje kao prevencija prehlada, pomaže kod kožnih bolesti, protiv nervoze, kod bolova bubrega i mokraćnog mjehura, opušta mišiće, topli oblozi od čaja od kamilice pomažu kod oteklina i kod bolova glave.

Protiv infekcija: čaj od koprive

Kopriva je prava riznica vitamina, što baš i ne biste prvo pomislili kad se opečete na njezine „vatrene" listove. Kopriva sadrži minerale kalcij, fosfor, željezo, magnezij, te vitamine C, A, B2, B5, K, beta karoten, tanin. Kopriva je najbolja biljka za pročišćavanje krvi, sprečavanje upala i poticanje izbacivanja štetnih tvari iz organizma. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Ublažava upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Čaj od koprive također daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima. U biljnoj se medicini čaj od koprive upotrebljava za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, grčeve u trbuhu, čireve, bolesti pluća itd. Možete piti jednu šalicu čaja od koprive svaki dan radi prevencije, a blagotvoran je kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ima diuretski učinak, te se stoga primjenjuje kod različitih urinarnih infekcija. Kopriva je korisna i kod pada imuniteta, proljetnog umora i iscrpljenosti.

Protiv gripe: čaj od bazge

Od davnina je bazga poznata po svojim ljekovitim svojstvima u borbi s gripom, prehladom, virozama, groznicama, upalom sinusa. Bazga potiče znojenje koje pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način lakše oporavljamo od bolesti. Bazgu najviše povezujemo s bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla, samo su neke od bolesti i stanja kod kojih pomaže njezina ljekovitost. Glavni je biljni lijek za prehladu i gripu jer ne samo što najbrže liječi, nego i sprečava širenje bolesti te je uvijek uzimamo u samom početku razvoja bolesti, jer djeluje antivirusno i antibakterijski, kao i za vrijeme bolesti.

Za kašalj: čaj od lipe

Pruža veliku pomoć kod prehlade, gripe i nadraženog grla. Čaj od lipe upotrebljava se i kao prirodni lijek protiv nesanice, a dobar je i za smirenje jer opušta živce, pa se preporučuje ljudima koji su izloženi psihičkim naporima. Potiče znojenje, pa se upotrebljava kod povišene temperature. Zahvaljujući svojim ljekovitim tvarima, čaj od lipe pomaže nadraženoj i oštećenoj sluznici, te se upotrebljava i za ublažavanje kašlja. Čaj od lipe treba se umjereno konzumirati jer prevelike količine mogu izazvati srčane tegobe.
Nezaobilazan u svakoj kući: čaj od mente

Menta je poznata po specifičnom mirisu i okusu, a ima i brojna ljekovita svojstva. Čaj od mente djeluje kod ublažavanja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta blagotvorno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje kod razdražljivosti, pomaže i kod glavobolje te kod mučnine. Često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Upotrebljava se i za poboljšanje apetita. Ovaj čaj možete piti cijele godine, a kao osvježavajući napitak preporučuje se ljeti. Zbog ugodna okusa listićima metvice možete ljeti blago aromatizirati i običnu vodu. Čaj od paprene metvice djeluje umirujuće na cijeli probavni sustav, a posebno pomaže u uklanjanju bolova i grčeva želuca i crijeva. Može se piti u kombinaciji sa cvjetovima kamilice, lagano zaslađen, kada ima izvrsno umirujuće djelovanje. Menta je uz kamilicu poznata kao narodni lijek za sve, pri čemu je djelovanje mente više orijentirano na ublažavanje tegoba probavnog sustava. Oba čaja djeluju smirujuće.

Najbolji za bebe: čaj od komorača

Komorač je biljka koju kao čaj možete bebi ponuditi već nakon prvog tjedna života. Pogotovo ako beba ima grčeve, komorač je najbolji izbor. Eterično ulje komorača bogato je i tvarima koje pospješuju iskašljavanje i olakšavaju disanje, pa ga je dobro upotrebljavati i za ublažavanje tegoba dišnoga sustava. Čaj od komorača poznat je kao sredstvo za brzo ugrijavanje tijela. Ima umirujuće djelovanje. Jedna žličica osušenog i usitnjenog ploda promiješa se u 2,5 dL kipuće vode, ostavi 10 do15 minuta u vodi, procijedi, te se pije dok je još vruć. Nezaslađen može ublažiti tegobe u probavi, a pomiješan sa stolisnikom pomaže kod problema s jetrom i gušteračom. Preporučuje se piti umjesto vode dojiljama koje imaju premalo mlijeka. Blagotvorni učinak komorača tako kroz mlijeko pomaže i bebama s grčevima.