Zdrava zima: Nekoliko savjeta za sve koji teže podnose hladnoću

zima, hladnoća, savjeti
Dalmacija je nadaleko poznata po proljetnim temperaturama usred zime, ali i ona piše svoje hladne dane. Jedni od takvih dana su upravo ovi kasno prosinački koji loše utječu na naše zdravlje ako na vrijeme ne pripremimo metabolizam, lice i tijelo. Stoga je pravi trenutak da se podsjetimo kako organizam zaštiti od posljedica niskih temperatura zraka i hladnoće.

Ono što liječnici upozoravaju je da je zimi dvostruko veća učestalost srčanih napada, lakše dolazi do postoperativnih komplikacija, dolazi do napada astme i glaukoma. Istodobno se kod djece kao sezonska bolest često javlja noćni kašalj i gušenje uzrokovano virusima (u blažem), ili bakterijama (u težem obliku).

Savjetuje se da se idućih nekoliko dana izbjegava duži boravak vani. Ako je tijelo duže vremena izloženo hladnoći, ono automatski sužuje krvne žile u koži, nosu, ušima, rukama i nogama kako bi se više krvi usmjerilo prema vitalnim organima poput srca i mozga. Taj proces ima svoju cijenu jer se udovi, nos i uši najbrže hlade.

Računa se da oko trideset posto topline organizam gubi kroz glavu, nos, uši i grlo. Stoga je važno naglasiti da se nosi kapa koja pokriva uši, a bolja je ona od flisa nego od vune jer djeluje poput izolacije i zadržava toplinu. Osim nošenja kape, za očuvanje tjelesne temperature, važno je pripaziti i na disanje. Treba disati kroz nos, a ne kroz usta. Nos i sinusi filtriraju i zagrijavaju zrak pa se osjećamo toplo, dok se disanjem na usta zrak ne grije. Instinkti nas uvijek navode da za vrijeme hladnoće stavljamo ruke u džepove, ali zapravo je bolje ruke, ako pritom nemam rukavice, držati vani i lagano ih njihati prilikom kretanja jer se tako poboljšava cirkulacija, a tijelo brže zagrijava.

Kada dođe hladnoća, idealno je vrijeme da se sjetimo recepata naših baka i prabaka koje su svoja jela radile od prirodnih i domaćih začina, tu spadaju juha od poriluka ili buče, razne vrste salata te kiseli kupus na razne načine, a i dobar komad mesa dat će snagu za snježne radosti.

Izuzetno je važno pojačati "beauty njegu" u zimskom periodu tako da koža bude nahranjena intezivnijim kremama koje će lice očuvati i zadržati elastičnim, bez zimskih šokova na vašem licu koji često znaju ostaviti i posljedice.

No sve u svemu, nema straha, ljudsko tijelo je po prirodi izdržljivo i može funkcionirati i u ekstremnim uvjetima. Tako je Stipe Božić preživio Mont Everest, a mnogi drugi i Himalaje, La Manche i sva ostala mjesta ekstremnih vremenskih uvjeta koji su poprilično šokantni za ljudsko tijelo.
Za kraj vam donosimo deset mini savjeta za one koji teže podnose hladnoću:

1. Za vrijeme tuširanja koristite spužvice za masiranje jer ćete tako pokrenuti krvotok i zagrijati tijelo.

2. Sauna pozitivno utječe na imunitet; boravak će vas pročistiti i ugrijati.

3. Zaboravite alkohol, on ugrije na kratko, a nakon toga vam je hladno još i više.

4. Za lijepi osjećaj topline i bolju prokrvljenost tu je eterično ulje ružmarina. Pomiješajte maksimalno 25 kapi čistog eteričnog ulja ružmarina s 50 mililitara hladnog baznog ulja, poput maslinovog ili ulja od badema. Zagrijte ulje među dlanovima i umasirajte ga na tijelo.

5. Ako ste promrzli i uz to gladni, najbolje će ova dva problema riješiti vruća pileća juha. Nije bez razloga upravo ona najčešći recept kod prehlada. Na svoj jelovnik uvrstite čili, tobasco, crni papar, ružmarin i cimet.

6. Osobe koje pate od hladnoće, uvijek trebaju pored sebe imati spreman skuhani čaj.

7. Za one manje otporne na hladnoću, idealno će poslužiti termofor koji će ugrijati i najhladnije ekstremitete.

8. Obucite više tanjih slojeva odjeće jedan preko drugog, jer to često puno bolje izolira nego samo nekoliko debljih slojeva.

9. Pazite s masažom jako hladnih dijelova tijela. Masaže nekada više odmažu nego što mogu pomoći.

10. Ukoliko vam je hladno na radnom mjestu, nemojte čitav dan sjediti na istom mjestu. Hodajte, idite stepenicama, a za vrijeme pauze izađite i brzim korakom prošećite na svježem zraku. To će vas sigurno ugrijati.

I na kraju, ako vam je stalno hladno, imate konstantno hladne ruke i noge, bez obzira na vanjsku temperaturu, to može biti i znak bolesti tijela. U tom slučaju posjetite liječnika jer za cijelu zdravu zimu, s velikim razlikama u temperaturama i to naročito u Dalmaciji, ponekad je potrebno imati i malo sreće. Stoga, sretno! /DINA BUJAS/Dalmacija News/