Zdrava prehrana ne može vas spasiti ako jedete previše soli

organizam, sol, sol, znakovi, smanjiti , unos hrane, prehrana, sol, istraživanje

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Hypertension.

Stoga znanstvenici poručuju da je važno obratiti pažnju na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju da smanje udio soli u svojim proizvodima.

Povišeni krvni tlak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar. Vjeruje se da na pojavu tih stanja utječe čitav niz faktora među kojima su i dob, težina i unos previše soli.

Vjeruje se da vitamini i minerali u voću i povrću mogu na neki način utjecati na krvne žile omogućavajući smanjivanje krvnog tlaka.

Ranije su stručnjaci vjerovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti učinak većih količina soli u prehrani na krvni tlak. Te namirnice, iako mogu utjecati na snižavanje krvnog tlaka, ne poništavaju štetni utjecaj soli, pokazuje novo istraživanje.

U okviru istraživanja dobrovoljci su praćeni četiri dana i u tom razdoblju uzimani su uzorci urina, mjerena je težina i krvni tlak. Znanstvenici su proučavali koncentraciju natrija i kalija u urinu. Natrij je glavni sastojak soli, a kalij, kojega ima u zelenom lisnatom povrću, povezan je sa snižavanjem krvnog tlaka.

Znanstvenici su analizirali i 80 glavnih sastojaka prehrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjivanjem krvnog tlaka, a među kojima su i vitamin C, vlakna i omega 3 masne kiseline. Njih ima u voću, povrću i integralnim žitaricama.

Znanstvenici su otkrili vezu između povišenog krvnog tlaka i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalija. Na temelju natrija u urinu i namirnica u prehrani procjenjivali su ukupni unos soli u hrani. U Britaniji je preporučen maksimalni dnevni unos soli za odraslu osobu 6 grama.

Istraživanjem je utvrđeno da je prosječni dnevni unos soli kod ispitanika bio 10,7 grama dnevno s tim da je u Britaniji bio 8,5 grama, u SAD-u 9,6 grama, u Kini 13,4 grama i u Japanu 11,7 grama.

Povećanje unosa soli, iznad prosječnog dnevnog unosa iz ovog istraživanja, bilo je povezano s povišenim krvnim tlakom a povećanje unosa soli za 7 grama iznad prosjeka utvrđenog u istraživanju bilo je povezano s 3,7 milimetara žive višim sistoličkim tlakom (srčanim tlakom).

Dr Queenie Chan, voditeljica istraživanja, kaže kako rezultati pokazuju koliko je važno smanjiti unos soli.

- Trenutno imamo globalnu epidemiju visokog unosa soli i povišenog krvnog tlaka. Ovo istraživanje pokazuje da ne postoji način da varamo kad govorimo o krvnom tlaku. Smanjeni unos soli je ključan, čak i kad je vaša prehrana u drugim aspektima uravnotežena i zdrava - objasnila je.

- S obzirom na to da veliki dio soli u našoj prehrani potječe iz industrijski prerađene hrane pozivamo proizvođače da smanje udio soli - dodaje.

Izvor: 24sata.hr