FOTO/VIDEO   Zdrava djeca na sibirski način

 tjelovježba za zdravlje , zdravlje,  prevencije bolesti,  sibirski način, podiže imunitet, imunitet općenito, jačanje imuniteta
Medicinska je činjenica da su djeca zdravija ako dnevno trče po snijegu u kupaćim kostimima i polijevaju se hladnom vodom - uvjerena je Olesya Osintseva, ravnateljica jednog sibirskog vrtića. Iza nje je već 18 godina iskustva ovakvog načina prevencije bolesti kod svojih učenika. Od njih također traži da trljaju snijeg u kožu i grudaju se, piše The Siberian Times.
U vrijeme novinarskog posjeta temperature zraka kretale su se oko -10 stupnjeva Celzija, no unatoč tome djeca su radosno prolazila kroz svoju dnevnu rutinu, pa čak i u danima kad bi se temperatura spustila na -30.

Moguće da ima ljudi na svijetu koji smatraju ovu praksu okrutnom, no ravnateljica vrtića "Broj 168" u Barnaulu, na jugu Sibira, inzistira na tome da su u krivu.

- Prije nekih 18 godina okupili smo učitelje i liječnike kako bi raspravili pitanje zdravlja djece, jer su ona obolijevala od gripe. Bilo je faza kad bi pola vrtićke djece bilo bolesno, rekla je.

- Bilo je očito da se nešto mora poduzeti kako bi djeca rasla snažnija i bila otpornija na viruse. Tako smo došli na ideju da njihov imunitet popravimo vježbanjem vani na hladnoći i polijevanjem hladnom vodom. No prvo smo to testitrali na sebi i na našoj djeci, rekla. Nakon otprilike šest mjeseci već se pokazalo da su djeca postala jača i otpornije na bolesti, a unatoč otporu nekih roditelja, uskoro su se svi uvjerili da ova metoda djeluje - ispričala je ravnateljica

Djeca ovog vrtića ne izlaze na snijeg samo u slučaju jakog vjetra, a u snijegu su oko minutu i pol. Dio djece, koja imaju dopuštenje svojih roditelja, odlaze potom i na "tretman" hladnom vodom, no na to ih se ne prisiljava. Ipak, prije izlaska na hladnoću, djeca se prvo zagrijavaju uobičajenom tjelovježbom, i to u toplom vrtiću.