Zbogom celulitu! 5 koraka do kože bez narančine kore

S problemom celulita bori se otprilike 90% žena. Njegov nastanak nije vezan za godine, težinu ili tjelesnu formu i može ga dobiti bilo tko, čak i muškarci. Kao i sa svim sličnim stvarima - recimo kilogramima - celulit je lako dobiti, a veoma ga se teško riješiti. Međutim, postoje rješenja, a mi vam danas nudimo njih 5.

Lako rješenje: hidratacija

H2O je kao kriptonit za celulit. Voda ima snagu da umanji i riješi problem celulita. Vi je, naravno, možete popiti, ali jedenje (dobro ste pročitali) je puno efikasnije.

Zašto djeluje: Voda pomaže riješiti problem nadutosti i iz tijela ispire višak soli. Ali prema dermatologu dr. Howardu Muradu jedenje namirnica bogatih vodom je puno bolji način rješavanja problema celulita, osim samo pijenja vode. Najbolja namirnica za to? Lubenica! Ona se sastoji od 90 posto vode i ima samo 46 kalorija po šalici. Zato je bezbrižno možete jesti, bez brige da ćete se udebljati. I osim toga, kao i šljive, mango ili bilo koje drugo voće bogato vodom, ona nudi puno vitamina A i C, dva najvažnija antioksidanta za ljepotu i zdravlje kože.

Boreći se protiv slobodnih radikala, ovi antioksidanti sprečavaju razgradnju kolagena, važnog dijela strukture kože, i čuvaju zalihe elastina. Oni se ponašaju kao prirodni fileri kože, a kada je koža "deblja" ona bolje prikriva narančinu koru.

Znojno rješenje: Vježbanje

Nažalost, teško da ćete se riješiti celulita do kraja bez vježbanja. Kad govorimo o vježbanju i celulitu najkorisnije su kardio vježbe, a ako bi se trebala odabrati jedna najkorisnija vježba koja uništava celulit to bi definitivno bio - iskorak.

Zašto djeluje: Iskorak je jedan od najboljih oružja u borbi protiv celulita jer gradi čiste mišiće u vašoj stražnjici i bedrima - dvjema zonama koje su najsklonije narančinoj kori. Zamislite da je vaša noga blokić s papirom (na kojem je ostao samo jedan papir) - papir je masno tkivo, a kartonska pozadina su vaši mišići. Ako je karton slabašan, tanak ili ga uopće nema, i papir će lelujati, savijati se naprijed i natrag (kao što se i celulit izboči), ali ako je karton čvrst, papir ostaje gladak.

Da biste ostvarili puni potencijal ove vježbe, pazite na formu. Nikada nemojte dozvoliti da vam koljena prijeđu preko prstiju stopala i pobrinite se da petu prednjeg stopala čvrsto utisnete u tlo i stisnete mišiće stražnjice najviše što možete. Napravite tri seta od 12 do 20 ponavljanja sa svakom nogom, i to tri ili četiri puta tjedno. I već za mjesec dana vidjet ćete jasne rezultate.


"Tko bi rekao" rješenje: Kofein

Namažite kremu ili losion koji je bogat kofeinom prije nego na sebe nabacite kratku suknju ili hlačice - jer će oni zategnuti kožu. Zamislite ih kao nevidljivi steznik.

Zašto djeluje: Kofein privremeno eliminira vodu iz vezivnog tkiva, čineći neravnine na koži manje primjetne. Nažalost, dupli espresso to neće učiniti. Potražite anticelulitnu kremu koja sadrži kofein ili aminofilin i teofilin (aminophylline i theophylline), kemijske inačice kofeina.

Prije nanošenja kreme, napravite detaljan piling kojim ćete se riješiti mrtvih površinskih stanica, koje blokiraju bolju penetraciju kreme. Onda žustro i gotovo grubo (kao snažna maserka) nanesite kremu na noge. Trenje će zagrijati kožu, te će ona bolje reagirati na sastojke.

Dodatan savjet je - da pripazite na unos soli, odnosno svedete ga na minimum. Znanstvenici iz L'Oréala su testirali kremu s kofeinom i zamolili su ispitanike da mjesec dana jednu nogu mažu kremom, ali i da također pripaze na prehranu, posebice na unos soli. Nakon četiri tjedna, na nozi koju su ispitanice mazale bilo je manje celulita, ali on se smanjio i na drugoj nozi - dakle očito zdrava prehrana igra malu, ali važnu ulogu u borbi protiv narančine kore.

Što će još pomoći od sastojaka u kremama? Kreme koje sadrže retinol - on zateže kožu i popravlja njenu elastičnost zbog čega područje zahvaćeno celulitom više ne izgleda grudasto. Retinol ubrzava i obnavljanje stanica te stvaranje kolagena koji masnoće čuva na mjestu.
Pomoći će i ekstrakt Centelle asiatice - koja pomaže stvaranju novog kolagena na određenom području.Također se smatra da pomaže u učvršćivanju fibroblasta, sprečavajući ga da se promjeni u tkivu zahvaćenom celulitom. Povrh svega, može djelovati i dijuretički.


Skupo rješenje: Cellulaze tretman laserom

Ne možete podnijeti celulit na sebi više niti sekunde? Ako imate poprilično novca na raspolaganju - zaputite se profesionalcu. Ovaj najnoviiji tretman je veoma skup, ali daje obećavajuće rezultate.

Zašto djeluje: Liposukcija je odavno bila zahvat na koji su se imućnije žene odlučivale zbog toga jer uklanja masnoće, a gdje ima manje masnoće ima i manje celulita. Međutim, liposukcija ne djeluje direkno na celulit i na vezivno tkivo koje mu daje taj poznati izgled narančine kore.

No od prošle godine evo i novog rješenja koje je ponudila britanska kompanija Cynosure - Cellulaze laser napada celulit iz tri različita kuta, i ima trajan učinak. Osim nogu, njime se može tretirati stražnjica, trbuh i ruke. Navodno nakon tretmana, koji traje sat vremena i ništa ne boli jer se provodi pod lokalnom anestezijom, njime više od 70 posto postojećeg celulita, za neke žene i u potpunosti. Jedini problem je što mu je cijena paprena - oko 26.000 kuna u Velikoj Britaniji, nešto manje u SAD-u - nekih 15.000 - 18.000 kuna.

Brzinsko rješenje: krema za samotamnjenje

Ako se zaista morate pojaviti negdje u kratkim hlačama ili suknji, i zaista nemate vremena mjesecima vježbati i mazati se kremama - brzinsko rješenje je da potamnite kožu kremom ili sprejem za samotamnjenje.

Zašto djeluje: Objekti u ogledalu izgledaju manji kada su tamniji, a to se odnosi i na celulit. Bilo da ste se odlučili za profesionalno "špricanje" u kozmetičkom salonu ili ćete to samo odraditi kupljenom kremom - obavezno prvo napravite piling, da biste ujednačili izravnali površinu kože. Kremu ili sprej nanosite kružnim pokretima i pripazite kako ćete ih nanositi, da biste bili prugasti, i pazite oko zglobova i stopala.

Nakon što ste obavili samotamnjenje, prije nego krenete vam u minici - evo još jednog savjeta - nanesite svjetlucavi bronzer duž sredine svake noge - to je vizualni trik radi kojeg će one izgledati dulje i vitkije. Inače, ovo je trik koji koristi Jimmy Coco, koji priprema manekenke Victoria's Secreta prije revija.

Izvor: zena.hr