Zašto nas toliko boli udarac u mali prst ili ugiz za jezik?

bolovi, ozljede, razlozi
1. Ugriz za jezik

Kada zubima zagrizete jezik probija se mišićna ovojnica. Ovo zna boliti do granica nepodnošljivosti, a razlog za to jest taj što se tri najjača tjelesna mišića nalaze u ustima, kaže doktor Brian Kantor iz New Yorka. ''Istraživanja su pokazala da mišići vilice mogu proizvesti silu od 25 do 100 kilograma, ovisno kojim zubom se ugrizete za jezik'', kaže Kantor. U najgorem slučaju čovjek si može presjeći arteriju ispod jezika i umrijeti od krvarenja, ali uglavnom posljedice nisu toliko teške iako su vrlo bolne.
2. Udarac u lakat

Udarac u lakat najčešće dovodi do čudnog i neugodnog osjećaja trnjenja cijele ruke. Do toga dolazi jer se prilikom udarca pritisne živac koji se proteže od vrata do šake. Problem se javlja kada se ruka svine u laktu jer se tada živac nalazi najbliže koži i zapravo je nezaštićen. Dodajte tome udarac i evo razloga za veliku bol.
3. Udarac u mali nožni prst

Direktan udarac u mali nožni prst je vrlo bolno iskustvo. Prilikom udarca tkivo se nabija u kost, a kost u zglob, a tada kreće i bol. Jaka bol nakon udarca u mali prst javlja se jer je u njemu mnogo živčanih završetaka koji su zaštićeni samo kožom. Osim toga sva sila udarca završava na malom prstu.
4. Posjekotina od papira

Iako se papir čini potpuno bezopasnim njegovi rubovi mogu postati oštriji od noža. Kada se čovjek poreže papirom dolazi do velike boli jer su vrhovi prstiju prepuni živaca. Papir najčešće zareže samo epidermalni sloj kože pa izloži živčane završetke zraku, a to dovodi do velike boli, piše Yahoo.com.