Zašto mi ispada kosa?

Ispadanje kose kod žena može biti znak problema sa štitnjačom, dijabetesa i još nekih bolesti te manjka određenih vitamina i minerala. Može se javiti i zbog intenzivnog stresa, kao i uslijed pada razine ženskog hormona estrogena u menopauzi, nakon poroda ili po prestanku uzimanja kontracepcijskih pilula

Na tragu pitanja čitateljice koja je primijetila da joj pojačano ispada kosa, a kroz život joj je u nekoliko navrata ispadala u krugovima na različitim dijelovima vlasišta i bez ikakve terapije ponovno narasla, istražili smo koji su mogući uzroci ispadanja kose kod žena te ne koje se načine kosa najčešće prorijeđuje.

Sezonski gubitak kose ili bolest?

Naša je čitateljica posumnjala da bi multipla skleroza, od koje boluje, ili pak kortikosteroidni lijekovi koje uzima, mogli biti povezani s njenim trenutačnim gubitkom kose, ali ne isključuje mogućnost ni da se radi o sezonskoj izmjeni vlasi.

Dermatologinja iz poliklinike DermaLife dr. Nevia Delalle Lozica, kojoj je ovo pitanje bilo upućeno, objasnila je kako postoje brojni razlozi zbog kojih može doći do prorjeđivanja kose, kao i do ispadanja kose u kružnim arealima, koje se naziva alopecija areata. To je poseban oblik ćelavosti za koji je karakteristično žarišno ispadanje vlasi s nekih dijelova vlasišta.

"Multipla skleroza je sporo progredirajuća neurološka bolest koja može potaknuti poremećaje vlasišta, a kortikosteroidna terapija u pravilu ne izaziva ispadanje kose. Ne treba zanemariti i sezonsko ispadanje vlasi koje se javlja najčešće tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci, a i sve stresne situacije značajno utječu i na rast i kvalitetu vlasi", napomenula je doktorica.

Ampule i dodaci prehrani za jačanje korijena

Čitateljici je preporučila da isproba neki od preparata za jačanje kose koji se mogu aplicirati lokalno, kao što su razne ampule (Vichy, Ducray, Crescina) i šamponi, kao i uzimanje dodataka prehrani kao što su Forcapil ili Inneov, o čemu bi se ipak trebala posavjetovati sa svojim liječnikom kako bi bila sigurna da ih smije kombinirati sa svojom svakodnevnom terapijom za multiplu sklerozu.

"Postoji vjerojatnost i da se sa stabilizacijom osnovne bolesti značajno popravi i stanje vlasišta", smatra dr. Nevia Delalle Lozica.

Na fotografijama supermodela Naomi Campbell nedavno se moglo vidjeti da i ona ima problema s gubitkom kose, a kao mogući uzroci spominjali su se nošenje teških ekstenzija ili neki hormonalni poremećaj.

Prorijeđivanje kose tijekom života u različitom intenzitetu pogađa većinu muškaraca, ali i oko 50 posto žena, s tim da postoje različiti načini ili oblici gubljenja kose, kao i različiti uzroci. Normalnim se smatra ispadanje do 100 vlasti dnevno, a više od toga mogao bi biti alarm za uzbunu.

izvor: zdravakrava.hr