Zašto je voda bitna za mršavljenje?

voda, Široki Brijeg, žeđ, voda, voda, pranje, voda, zdravlje, voda, naplata, Mostar, voda, raštani, voda, voda za piće, prokuhavanje
Malo ljudi shvaća da konzumiranje velike čaše vode prije svakog obroka može pomoći da izgube težinu.

Naime, veća čaša vode smanjuje glad i ohrabruje vas da jedete manje. Jedna je studija pokazala da se tako unese 13 posto manje kalorija u organizam tijekom dana. Nakon što popijete vode, prije jela treba pričekati najmanje 20 minute. Dovoljno tekućine može također pomoći u poboljšanju koncentracije i u smanjenju stresa. Ako samo zamijenite sokove vodom, možete u godini dana izgubiti četiri-pet kilograma. Litra vode dnevno također se povezuje s boljom kilažom i skidanjem masnih naslaga, za razliku od slučaja kada se izabiru druge tekućine.

Otkrivamo vam vodič kroz hidrataciju koji će vam pomoći da uklonite kilograme viška, osjećate se i izgledate dobro!

Koliko je dovoljno tekućine?
Ovisi koga pitate. Europske smjernice malo su više od američkih i preporučuju 1,7 litara muškarcima te 1,4 litre ženama. S tim se prijedlogom slažemo i mi. Za vrijeme vrućih dana, ako radite u klimatiziranim uredima ili ako ste na odmoru u toplijim krajevima, važno je redovito piti te biste možda trebali konzumirati i više vode nego što smjernice predlažu.

Što se računa kao tekućina?
Da bismo naše tijelo održali što zdravijim, trebali bismo većinu tekućine crpiti iz vode.
Sljedeći preferirani izvor tekućina je mlijeko, i to s manje mliječne masnoće za odrasle i stariju djecu. Ono nam daje kalcij i magnezij za jake kosti, a obrano mlijeko ima samo 187 kalorija u pola litre.

Čajevi i kava se također računaju i neće uzrokovati dehidraciju kao što se nekoć vjerovalo, osim ako ih ne pijete u velikim količinama.
U svakom slučaju, nemojte pretjerivati s kavom i čajem, jer previše kofeina može uzrokovati poremećaje sna, povećane otkucaje srca i stres.

Računaju se i bezalkoholna pića s nižom razinom kalorija, ali i s njima treba biti umjeren, jer mogu sadržavati aditive i umjetna sladila s kojima ne bismo smjeli pretjerati.

Što s vježbanjem?
Prije se govorilo da bismo trebali popiti dodatnu litru vode za svaki sat vježbanja. Najnoviji je savjet, međutim, da se treba povoditi za signalima koje u tom slučaju šalje tijelo, odnosno da pijemo koliko smo žedni. Drugim riječima, pijte dovoljno da niste žedni prije, za vrijeme ni poslije vježbanja.
(DobreVijesti.info/Tportal.hr)