Zašto je lubenica dobra za vaše zdravlje?

lubenica

Lubenica je jedan od najboljih izvora likopena koji smanjuje rizik od nastanka raka prostate i dojke. U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da lubenica potiče cirkulaciju krvi i da može povećati libido.

Zahvaljujući visokom udjelu likopena, lubenica je jako dobra za prevenciju srčanih bolesti, ateroskleroze i visokog krvnog tlaka.

Lubenica sadrži citrulin koji se u tijelu pretvara u aminokiselinu arginin. Arginin smanjuje rizik od nakupljanja stanica masti i štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Lubenica je također jako dobar izvor flavonoida i karotenoida koji imaju odlično antioksidacijsko djelovanje, smanjuju razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka različitih bolesti i poremećaja.

Lubenica se sastoji od 92% vode, zbog čega je odlična za hidrataciju cjelokupnog organizma, što će koži vratiti mladolikost i zdrav izgled.

Lubenica ima odlično protuupalno djelovanje, zahvaljujući kojem smanjuje rizik od nastanka niza zdravstvenih poremećaja, uključujući artritis i različite vrste raka.

izvor: centarzdravlja.hr