Zašto je alergija na ambroziju svake godine sve gora?

koža, dijete, alergija, ambrozija, alergija, lijek, alergija, lijek, astma, alergija, zdravlje, alergija, proljeće, lijek, alergija, alergija, ublažavanje, proljeće, umor, proljetni umor, čistač nosa, tekućina za ispiranje nosa, prirodni pripravci, alergija, alergija na hranu, alergija, kuća, alergija, alergije, Simptomi alergije, ambrozija, alergija, godine, ambrozija, alergija, proljetna alergija, ambrozija, Vlada HB županije

Ova biljka podrijetlom iz Sjeverne Amerike koja se veoma brzo širi i čiji pelud uzrokuje jake alergije, već je dosta prisutna u središtu i na jugu Europe te na jugoistoku Francuske, unatoč redovitim kampanjama uništavanja.

Alergija na ambroziju spada u peludne ili sezonske alergije od kojih u različitom stupnju pati gotovo 40 posto Europljana. Te alergije može prouzročiti pelud drveća (breza, čempres) u proljeće, a u ljeto i jesen pelud trava i korova.

"Ovo je prva studija kojoj je zadaća izmjeriti eventualni utjecaj klimatskih promjena na alergije", istaknuo je Iain Lake, voditelj studije objavljene u časopisu "Environmental Health Perspectives".

Znanstvenici su do broja 77 milijuna alergičnih Europljana došli polazeći od pretpostavki koje pokazuju da će se pelud ambrozije u budućnosti proširiti i na druge europske zemlje poput Njemačke i Poljske.

Izvor: tportal.hr