Zaštitu od UV zraka treba prilagoditi tipu kože

suncanje
Koliki zaštitni faktor koristiti ovisi o osjetljivosti kože na sunce, odnosno o fototipu kože.

Najvažnije je nanijeti dovoljnu količinu zaštitne kreme, i to također pola sata prije izlaganja suncu. To je najčešće polovina žličice za lice i puna žlica za tijelo. Ako koristite vodootporne formule, ponovno ih nanesite kad plivate, vježbate ili se znojite. Nacionalna udruga za rak kože preporučuje ponovno nanošenje sredstva za zaštitu svaka dva sata. Sunčanje treba izbjegavati u vrijeme najveće insolacije, od 11 do 16 sati.

Zaštitni faktor djeluje prema principu dva mehanizma: kemijska zaštita koja apsorbira UV zrake smanjujući razinu energije i oslobađajući energiju kao toplinu. S obzirom na to da se u nekih pojačano osjetljivih osoba pojavljuje iritacija i osjetljivost kože zbog aktivnih sastojaka u kemijskoj zaštiti, preporučuje se kod takvih osoba zaštitni faktor bez kemikalija, a to je fizička zaštita kao drugi mehanizam, odnosno proizvodi koji sadrže titanov dioksid i cinkov oksid. Fizička zaštita reflektira ili raspršuje zrake. Mikroionizirani titanov dioksid i cinkov oksid lakše se apsorbiraju u kožu i ne ostavljaju teški, bijeli trag na koži.

Fizička zaštita postala je popularnija zbog potencijalne iritacije koju mogu izazvati kemijska zaštitna sredstva. Važno je shvatiti da iako koristite zaštitni faktor, neke UVB zrake još uvijek mogu penetrirati kroz kožu. Primjerice, SPF 2 proizvodi štite vašu kožu od 50 % UVB zraka pa možete ostati na suncu dvaput duže nego bez zaštite. Ako vam tip kože dopušta boravak na suncu od 15 minuta, faktor 2 znači da smo zaštićeni dva puta duže, odnosno 30 minuta. SPF 8 blokira 87,5 % zraka, ostavljajući mogućnost da 12,5 % UV zraka penetrira i izazove opekline i oštećenja kože. SPF 15 blokira 93,33 % UVB i neke UVA zrake i na posljetku, SPF 30 blokira 96,6 % UVB i neke od UVA zraka.

Radi smanjenja rizika od reakcije preosjetljivosti na kemijsku zaštitu osmišljena je oleosome tehnologija. Prednost u korištenju biljnih oleosoma u proizvodima za zaštitu od sunca je ta da pojačavaju SPF moć proizvoda, a zahvaljujući tome proizvod sadrži manje kemijskih supstanci, što je izrazito važno kod osjetljivih tipova kože jer smanjuje rizik za burne reakcije preosjetljivosti na kemijske supstance. Još jedna pogodnost je što oleosomi u proizvodima obično već dolaze u kombinaciji s vrlo korisnim vitaminom E za dodatnu zaštitu kože.

Nakon sunčanja i kupanja na kožu je potrebno nanijeti poseban losion poslije sunčanja, koji će joj vratiti vlažnost i dodatno ju smiriti.

Ako vam se slučajno dogode opekline od sunca, stavite obloge od hladne vode na opečeno područje ili se još bolje tuširajte hladnom vodom, možete područje namazati aloe verom kako bi se smanjila upala, a ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna i antioksidativna svojstva. Ako se pojave mjehuri, ne bušite ih jer se područje može inficirati i proces zacjeljivanja potrajat će duže. Kako bi proces zacjeljivanja i obnove kože bio brz i bez oštećenja, potrebno je kožu kontinuirano mazati (vlažiti).

Ne zaboravite zaštititi oči sunčanim naočalama!

U slučaju težih opeklina, kada je velika površina kože zahvaćena mjehurima i ako su prisutni povišena temperatura ili jaka bol ili opekline ne započnu zacjeljivati za nekoliko dana, svakako se obratite liječniku. Ne zaboravite zaštititi oči sunčanim naočalama!