Zaraženo je gotovo 75 milijuna ljudi, a sada se zna od kuda je sve krenulo

hiv
Poznato je da se HIV s primata i majmuna prenio na ljude najmanje 13 puta, najvjerojatnije u lovu ili u dodiru s mesom, kažu istraživači s oksfordskoga sveučilišta koji su sudjelovali u toj studiji.

No samo je jedan od tih prijenosa odveo u ljudsku pandemiju u kojoj je zaraženo gotovo 75 milijuna ljudi, kaže se u priopćenju za tisak.

U dvadesetim godinama prošloga stoljeća dok je današnja DR Kongo još bila belgijska kolonija, Kinšasa je veoma brzo rasla. Prijenosu su pogodovali dobra transportna povezanost i seksualna trgovina, zajedno sa stalnim dotokom muške radne snage.

Nesigurna upotreba igala

Sve do kraja četrdesetih na godinu je kroz taj grad željeznicom prolazilo više od milijun ljudi koji su virus raznijeli u druga područja. Istovremeno su javnozdravstvene inicijative za borbu protiv drugih bolesti dovele do nesigurne upotrebe igala, što je vjerojatno pomoglo da HIV preraste u pravu epidemiju, kaže se u studiji.

"Čini se da je splet raznih faktora u Kinšasi početkom dvadesetoga stoljeća stvorio savršene uvjete za pojavu HIV-a, pa i za širenje u opću epidemiju koja je poharala subsaharsku Afriku", kaže Oliver Pybus s oksfordskoga odsjeka za zoologiju.

Hina