FOTO  Zagrebački predavači palijativci dolaze u Ljubuški

dom zdravlja ljubuški

Predsjednik Zagrebačkoga instituta za kulturu zdravlja prof. dr. Veljko Đorđević i ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški prim. dr. Srećko Matić potpisali su sporazum o zajedničkoj suradnji te dvije institucije u petak 21. rujna u Zagrebu. Poseban naglasak stavljen je na suradnju o brizi o palijativnim bolesnicima i hrvatskim braniteljima, a kako je istaknuo prof. dr. Veljko Đorđević: „Treba težiti kulturi zdravlja i kulturi dobra jer iz dana u dan sve su veće potrebe".

Prof. dr. Đorđević je istaknuo da je uz podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića osnovan Institut za kulturu zdravlja, kako bi svaki pojedinac, obitelj i šira zajednica živjeli i brinuli jedan o drugome, unapređujući kvalitetu življenja, učeći zdrave stilove življenja, ali i sudjelujući u promociji kulture zdravlja kao cilju kome i profesionalci, humanisti i laici volonteri jedne zajednice trebaju težiti. Kao profesor na Medicinskom fakultetu prije sedam godina prof. dr. Đorđević i prof. dr. Marijana Braš pokrenuli su Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine.

Organizirali su brojne edukacije i specijalističke tečajeve kroz koje je prošlo više od tisuću osoba različitih profila, od onkologa, socijalnih radnika, liječnika obiteljske medicine, medicinskih sestara, duhovnika... Istodobno, kao zagovaratelji provedbe palijativne skrbi na terenu obišli su brojne hospicije i palijativne odjele diljem svijeta, a ovoga ljeta obišli su i Hospicij koji djeluje pri Domu zdravlja u Ljubuškome. Prof. dr. Đorđević ističe da ga je upravo visoka razina profesionalnosti, smještaja i udobnosti ljubuškoga hospicija potaknula da uspostave suradnju, educiraju osoblje, razmjenjuju međusobna iskustva. Posebne pohvale uputio je ravnatelju prim. dr. Matiću koji je s puno entuzijazma napravo iskorak i hospicij učinio prepoznatljivim, zapravo stavio ga uz bok najmodernijim i najhumanijim hospicijima u Europi. „To je čitanje znakova vremena, jer sve više i više imamo starije populacije i treba se brinuti za njihovo dostojanstvo, a upravo je na tome putu prim. dr. Matić", kazao je prof. dr. Đorđević.

Prigodom potpisivanja sporazuma ravnatelj ljubuškoga Doma zdravlja prim. dr. Matić je istaknuo svoju otvorenost za suradnju, za edukaciju djelatnika i novo učenje. Tako je dogovoren tečaj koji će se održati početkom prosinca u zajedničkoj organizaciji Zagrebačkoga instituta za kulturu zdravlja i Doma zdravlja Ljubuški za one koji se žele baviti palijativnom skrbi. Dogovoreno je da predavači budu iz Hrvatske, oni koji imaju stanovito iskustvo u edukaciji i samoj provedbi palijativne skrbi. Prim. dr. Matić na Medicinskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, za vrijeme trajanja edukacije djelatnika u palijativi predstavio je ljubuški hospicij pred više od 120 polaznika. Brojni od njih su istaknuli da je to ogledni primjer kako bi trebao izgledati suvremeni hospicij!