Začin s moćnim antioksidacijskim svojstvima: Kurkuma

karcinom, kurkuma, smjesa protiv karcinoma, kurkuma, pučka medicina, pučka kuhinja, ljekovito bilje, ljekovitost, antibakterik, antioksidativno djelovanje, antioksidans, kurkuma, ublažava simptome artritisa, artritis, kurkuma, ljekovito bilje, ljekovitost
Ako kurkumu sljubite sa sastojcima prepunim mikronutrijenata potrebnih tijelu da se brani od raznih oboljenja, sastojcima kao što su lanene sjemenke, đumbir, agava, tofu, gljive shiitake..., dobit ćete jela koja su nevjerojatno hranjiva, ali i koja umnogostručuju, potencijal kurkume, ističe Garance Leureux, autorica nove Planetopijine knjige Kurkuma u kojoj piše o njezinim ljekovitim svojstvima te načinima kako ju svakodnevno koristiti u kuhinji i spravljati ukusna ulja, mješavine začina i umake.


Kurkuma se u Indiji i Kini već stoljećima koristi kao začin i kao lijek. Ova supernamirnica svojim će okusom poboljšati mnoga slana, ali i slatka jela, a zbog znanstveno dokazanih dobrobiti za zdravlje ona je poput „čarobnog sastojka", koji kao začin, bilo da je svjež ili u prahu, nerijetko zadivi sve za stolom, dajući obroku tu neku posebnu notu. Od juha do napitaka, krekera i kolača, kurkuma obogaćuje prehranu, a jelima daje posebnu notu.

Ekološki uzgoj
Leureux je autorica desetak knjiga, vegetarijanskih kuharica i zbirki recepata. U svom radu uvijek ističe važnost ekološkog uzgoja namirnica, a osim toga vodi trgovinu zdrave organske hrane u kojoj se i poslužuju razna vegetarijanska jela. U kuhanju promiče kreativnost, iskorištavanje dobrobiti namirnica i jednostavnost. Njezinu najuspješniju knjigu My vegetarian cooking for everyday mnogi smatraju svojevrsnom biblijom vegetarijanske kuhinje.

Salata od kvinoje i nori alge s kurkumom
Kremasti avokado s orašastom hrskavošću kvinoje, sočni okus citrusa s osvježavajućim nori pahuljicama - to je salata slasnih proturječnosti koje podcrtava začinska toplina kurkume.

Sastojci za 4 porcije:

1 mala šalica kvinoje

4 žlice maslinovog ulja

1 žličica kurkume

1 limun

svježe mljeveni crni papar

125 grama dimljenog tofua

2 zrele rajčice

1 avokado

1 limeta

2 žlice nori pahuljica.

Priprema: Isperite kvinoju i stavite ju u lonac. Prekrijte je dvostrukom količinom vode i lonac pokrijte poklopcem. Kuhajte 20 minuta na laganoj vatri, sve dok kvinoja ne upije svu vodu. Ostavite da odstoji. Pomiješajte maslinovo ulje, kurkumu, malo limunovog soka i malo mljevenog papra kako biste složili preljev. Zatim pripremite salatu. Grubo narežite dimljeni tofu, nasjeckajte rajčicu. Pomiješajte ih s kvinojom. Umiješajte preljev i ostavite da se ohladi. Netom prije posluživanja ogulite i narežite avokado te ga umiješajte u salatu zajedno s malo soka od limete. Na kraju obilno pospite nori pahuljicama ili natrganom nori algom.

Kurkuma je poznata prirodna superhrana s moćnim antioksidacijskim svojstvima, sadrži hranjive tvari poput mangana i željeza. Ljekovita se svojstva kurkume povećavaju kad se kombinira s nizom drugih namirnica, a neke od njih spomenut ćemo u nastavku.

Lanene sjemenke, svijetle i tamne, bogate su omega-3 kiselinama, zbog čega su sjajan izbor za vegane, i antioksidansima. Sameljite ih kako bi tijelo što bolje apsorbiralo njihove hranjive sastojke. Možete ih nabaviti i već mljevene, ali pazite na kvalitetu i rok trajanja. Ako ih meljete sami, najbolje da to budu male količine, kako sjemenke ne bi oksidirale. Koristite ih za jela koja se ne kuhaju.

Svježi đumbir
Lanene sjemenke također su i prirodni laksativ. Samo ih namočite preko noći kako bi bile probavljivije. Laneno ulje treba se čuvati na tamnom mjestu, u tamnoj boci ili limenci. Nakon otvaranja ga brzo iskoristite kako ne bi oksidiralo. Laneno ulje tradicionalno se uzima uz doručak, primjerice dvije žličice s kašom ili mueslima.


Kurkuma i đumbir su bliski srodnici - ne samo izgledom. Svojstva đumbira kao stimulansa i afrodizijaka dobro su poznata. Danas ga se proučava kao sredstvo u borbi protiv raka, zahvaljujući njegovu antioksidativnom sastojku, gingerolu. Kako biste iz đumbira izvukli najviše, uvijek nabavljajte svjež korijen koji - jednako kao i korijen kurkume - mora biti čvrst na opip, nimalo smežuran, i blago vlažan kad ga se prereže. Zgulite kožu i sameljite ga, ili protisnite kroz prešu za češnjak. Možete ga i ribati ili tanko narezati kako biste pripremili čaj.

Snažne shiitake
Agava nije samo sastojak tekile. Taj slatki sok dobra je zamjena za šećer. Fruktoza u njemu blago djeluje na glikemijski indeks, no to nije jedini razlog zbog kojeg biste šećer mogli zamijeniti agavom. Agava kolačima iz pećnice daje vlažnost, brzo se otapa kad se njom zaslađuju sladoledi i sorbeti, a njezin se neutralan okus slaže s voćem.

Koristi uzimanja gljiva shiitake dobro su poznate u Kini i Japanu: snažnog, zemljanog okusa, osnažuju imunološki sustav. Osušene gljive jednostavne su za kuhanje. Odrežite tvrde stapke i vratite im vlagu tako da ih uronite u zdjelu kipuće vode. Nakon što nabubre, za 15 do 20 minuta, izvadite ih, ocijedite i pripremite kao svaku drugu gljivu. Nipošto ne bacajte vodu u kojoj su se namakale. Nju iskoristite kao temeljac za juhu.

Tofu se dobiva od sojinog mlijeka koje se gruša i tiješti u blokove. Mlijeko se sastoji od žutih sojinih zrna pomiješanih sa sredstvom za grušanje, kao što je nigari. Bogat proteinima, tofu je prikladna zamjena za mliječne i mesne proizvode. Svilenkasti tofu vrlo je kremast i upotrebljava se u slatkim i slanim jelima. Dobro prima druge okuse pa se može svidjeti i mesojedima.