Za bolesti krvnih žila mogu pomoći i pojedini biljni lijekovi

ružmarin, Čaj od ružmarina, smirujuće na probavu, sadrži flavonoide, za poboljšanje cirkulacije, diuretik, u liječenju prhuti, Ljekovito djelovanje, ljekovito bilje, ružmarin, Čaj od ružmarina, tromboza
Da bi se spriječio nastanak tromba, treba voditi zdrav način života, s raznolikom prehranom i puno kretanja. Osobito treba voditi brigu o tjelesnoj težini. Jedno dansko istraživanje pokazalo je kako je debljina važan faktor u nastanku duboke venske tromboze. Kod žena je s nastankom duboke venske tromboze povezan povećani obim oko bokova, a kod muškaraca povećani obim trbuha.

ŠTO MOŽEMO UČINITI?

Osim povećanja kretanja i prestanka pušenja, moramo osigurati povećani unos omega-3 (plava riba, bundevine sjemenke) i omega-6 masnih kiselina (povrće, koštunice, maslinovo ulje), topljivih vlakana (jabuke) i biljnih estrogena (soja) u prehrani.

KAJENSKA (ČILI) PAPRIKA

Crvena ljuta paprika u prahu jedan je od najboljih prirodnih razrjeđivača krvi.
Crvena ljuta paprika u prahu jedan je od
najboljih prirodnih razrjeđivača krvi.
Crvena ljuta paprika u prahu jedan je od najboljih prirodnih razrjeđivača krvi. Aktivni sastojak te biljke, kapsaicin, snižava razinu kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava nakupljanje trombocita i potpomaže rastvaranje fibrina, tvari ključne za stvaranje krvnih ugrušaka. Ovaj začin također djeluje analgetički, pa se za ublažavanje bolova preporučuje direktno nanošenje praha na zahvaćene dijelove nogu.
RUŽMARIN

Ova biljka vrlo pozitivno djeluje na cirkulaciju krvi, stoga se često upotrebljava za liječenje varikoznih vena, uganuća, ublažavanje modrica. U njezin sastav ulazi flavonoid pod nazivom diosmin, koji smanjuje osjetljivost krvnih žila čime pojačava protok krvi u njima, Ružmarin je također bogat vitaminom B6 (piridoksinom), neophodnim za stvaranje hemoglobina, proteina prenositelja kisika od pluća do ostalih dijelova tijela.

ČAJ OD RUŽMARINA

Dvije žličice sušenih listova ružmarina prelijte šalicom kipuće vode, pa ocijedite. Pijte ujutro i navečer po šalicu svježe pripremljenog čaja, po želji zaslađenog medom.

VEPRINA

Biljka veprina (ježevina ili kostrika) koristi se u liječenju takozvanih "pauk" vena, varikoznih vena, kronične venske insuficijencije i drugih poremećaja cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima. Odlikuje se snažnim protuupalnim svojstvima koja ublažavaju oticanja nogu uzrokovana trombozom vena. U sastav kostrike ulaze steroli, masne kisline i flavonoidi spartein i ruskogenin, aktivni sastojci koji poboljšavaju stanje krvnih žila, pospješuju protok krvi u nogama, sprečavajući rizik od nastanka duboke venske tromboze i posljedično, plućne embolije.

EKSTRAKT DIVLJEG KESTENA

»Ekstrakt divljeg kestena« smatra se obećavajućim prirodnim lijekom za kroničnu vensku insuficijenciju; djeluje protuupalno, poboljšava cirkulaciju krvi kroz vene, normalizira venski tonus, smanjuje propuštanje kapilara i smanjuje oticanje nogu. Najčešće se koristi u obliku dodataka prehrani i čak se smatra efikasnom alternativom kompresivnim čarapama za vene. Napomena: neophodno ga je pravilno koristiti kako bi se izbjegle neželjene nuspojave i potencijalno toksično djelovanje.

ČAJ OD DIVLJEG KESTENA

Žličicu osušenih cvjetova prelijte s 2,5 dl kipuće vode i ostavite pokriveno 10-15 minuta. Ocijedite i pijte dva puta na dan, nakon jela.

EKSTRAKT DIVLJEG KESTENA

12 do 15 svježe ubranih i sitno naribanih plodova kestena, zajedno s korom, prelijte s 2,5 dl kipućeg konjaka. Kada se ohladi, ocijedite, filtrirajte i dobivenim ekstraktom masirajte oboljeli dio noge. Napomena: koristite isključivo za vanjsku uporabu.

GINGKO BILOBA

Aktivni sastojci »ginko bilobe«, flavonoidi i terpeni, šire krvne žile i poboljšavaju njihov tonus, potiču prokrvljenost, sprečavaju sljepljivanje trombocita, te štite srčani mišić i živce. Zbog toga se ekstrakt te biljke koristi u liječenju brojnih poremećaja i bolesti povezanih s lošom cirkulacijom krvi, kao što su venska tromboza, bolesti srca, posljedice moždanog udara, Alzheimerova bolest, pa čak i rak.

GLOG

U sastav gloga ulaze kvercetin i oligomerni proantocijanidi (OPC), koji štite krvne žile cijelog organizma od upale i gubitka elastičnosti. Zbog moćnih antioksidantnih osobina, preparati od te biljke pokazali su se učinkovitima u prevenciji i liječenju brojnih bolesti uzrokovanih lošom cirkulacijom, jer doprinose širenju krvnih žila, poboljšavaju prokrvljenost te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

KOKOTAC

Biljka kokotac, također poznata pod nazivima velika djetelina, žuti kokotac, bijeli kokotac, orlov nokat, ždraljika, koristi se u ljekovite svrhe već tisućama godina. Sadrži kumarin, kemijski spoj koji tijekom fermentacije biljke proizvodi moćni antikoagulant dikumarol. U ljekovite svrhe koristi se kao čaj, tinktura, mast, melem, - kupka i ponekad se propisuje uz regularnu terapiju protiv stvaranja krvnih ugrušaka u venama, jer ublažava bolove, otoke i uklanja osjećaj težine u nogama. Napomena: preparati od kokotca ne preporučuju se trudnicama, dojiljama i osobama koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

EKSTRAKT BOROVE KORE

Dobiva se vađenjem ekstrakta kore pojedinih vrsta europskog bora, i sadrži oligomerne proantocijanide, antioksidantne spojeve koji se vežu za kolagen u krvnim žilama, čineći ih jačim i elastičnijim. Osim što poboljšava cirkulaciju krvi, ekstrakt kore bora djeluje protuupalno, ublažava otoke, osjećaj težine u nogama i druge simptome vaskularnih bolesti. Rezultati najnovijih studija također pokazuju da taj preparat olakšava tegobe uzrokovane pojavom proširenih vena u trudnoći.

ĐUMBIR

Zbog svojeg antioksidativnog, antibakterijskog, antigljivičnog, antiseptičkog i antipiretičkog djelovanja, ova začinska biljka je učinkovit lijek za mnoge bolesti. Đumbir također ima značajnu ulogu u liječenju duboke venske tromboze, jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšava cirkulaciju u arterijama i venama, pa za osobe koje pate od te bolesti predstavlja pravu blagodat. Za liječenje se koristi korijen (svjež ili sušen), prah, razne tinkture, ulja, čajevi, oblozi i kupke.

ČAJ OD ĐUMBIRA

Dvije žličice sušenog usitnjenog korijena đumbira (ili jednu žličicu svježeg) prelijte šalicom kipuće vode, pa ostavite da se ohladi. Svježe pripremljen napitak pijte dva puta dnevno.

ČEŠNJAK

Osim što snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, češnjak se smatra najboljim prirodnim razrjeđivačem krvi. Kada se kuha s kiselim povrćem, posebno s rajčicom, oslobađa ahoin, antikoagulantni sastojak koji blokira sljepljivanje trombocita, onemogućavajući stvaranje tromba. Istraživanja su pokazala da je dovoljno jesti jedan ili dva češnja svježeg češnjaka dnevno da bi se postigao povoljan učinak na proces zgrušavanja krvi.

TINKTURA OD ČEŠNJAKA

Izgnječite u drvenom mužaru 200 g očišćenog češnjaka, stavite ga u tamnu staklenu posudu i prelijte litrom 60-postotnog alkohola. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu (ne u hladnjaku). Poslije 10 dana propasirajte talog, a zatim ocijedite tinkturu kroz višeslojnu gazu. Ostaviti je da miruje još tri dana pod istim uvjetima. Uzimajte tri puta dnevno od 5 do 25 kapi tinkture, pola sata prije jela.