Vučji trn; Pasji trn (Hippophae rhamnoides)

Vučji trn; Pasji trn (Hippophae rhamnoides)
Ne zahtijeva posebne uvjete u tlu i svojim dubokim korijenjem može uspijevati na šljunkovitim tlima i do 4000 m iznad razine mora. Često se uzgaja u prostranstvima sjeverne Europe i Azije, gdje je glavni izvor vitamina C.
Žute ili narančaste plodove koristimo prerađene u sokove i marmelade, tek rijetko osušene. Ubiremo ih u rujnu, odnosno prije nego što posve dozriju. Tada je količina vitamina C najveća, a količina maslačne kiseline, koja im kasnije daje neugodan okus, najmanja.
Raste po šljunčarama i riječnim prudovima. Pasji se trn često sadi u grmovitim nasadima uz nove ceste ili parkirališta. Uspijeva i u vrtu. Biljka je dvodomna; kako bismo dobili plodove, moramo imati muške i ženske biljke.
Srodne su joj vrste: Pasji je trn tipična euroazijska vrsta. Na vrlo širokom prostoru rasprostranjenosti rastu još neke vrste iz kojih su uzgojeni i brojni kulturni oblici s većim plodovima i još većom količinom vitamina C.
Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Ulje iz plodova djeluje protuupalno, baktericidno i štiti kožu. U istočnoj Europi i Aziji koristi se za zacjeljivanje opeklina, operacijskih ožiljaka i u kozmetici. Ulje iz sjemenaka utječe na propusnost bioloških membrana i štiti jetru od utjecaja raznih štetnih tvari. Osim toga, djeluje i antikoagulativno, sprječava nastanak krvnih ugrušaka jer snizuje količinu fibrina u krvi. Pokusima na životinjama znanstvenici su potvrdili pretpostavku da ulje iz usploda i sjemenke zacjeljuje želučane čireve. Flavonoidi povećavaju snagu kojom srce tjera krv u krvožilni sustav, elastičnost žila i snižavaju periferni krvni tlak. Na imunološki sustav djeluju stimulativno i sprječavaju nastanak tumora. Osim vitamina C, u drogi se nalazi i vitamin E. Voćne kiseline blago čiste crijeva. Zahvaljujući osmotičkom djelovanju, povećavaju količinu tekućine u crijevima, dok istodobno potiču i rad mišića crijeva.
U Rusiji, Rumunjskoj i Kini ulje se koristi u ljekovite svrhe i u kozmetičkoj industriji. Kod nas se ne prodaje.
Biljka u nas ne raste vrlo često, pa se nikada nije koristila u većoj mjeri. Tko može, neka je posadi u vrtnu živicu i sam počne spravljati marmelade i sokove. Plodove ubiremo prije nego što postanu posve zreli.
Moguća neželjena djelovanja ove biljke nisu zabilježena.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl