Vrjednije od zlata: Ulje koje liječi već 5000 godina

tamjan

... religijskim obredima te u liječenju već 5.000 godina. U ayurvedskoj medicini služi kao lijek protiv artritisa, on ubrzava zacjeljivanje rana, uravnotežuje ženski hormonalni sustav i štiti od infekcija.

U Egiptu su se uz pomoć tamjana balzamirala tijela, pa ne čudi da je bio na cijeni poput zlata, piše Zadovoljna.hr.

'Činjenica da je tamjan i njegova upotreba starija od pisanih podataka, govori sasvim dovoljno o važnosti te smole, odnosno eteričnog ulja. Zbog njega su se vodili ratovi, kriza je zahvaćala cijele države zbog ekonomskog značaja 'znoja bogova' kako su tamjan zvali Egipćani,' započinje priču aromatereapeut Saša Radulović i voditelju udruge za aromaterapiju 'Anais de Moras' u Zagrebu.

Tamjan smanjuje upale u organizmu Na Zapadu je tamjan najpoznatiji po svojim protuupalnim svojstvima, koje zahvaljuje aktivnim sastojcima kao što su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline. 'Tamjan usporava i produbljuje disanje, što ga čini idealnim saveznikom u postizanju harmonije uma i tijela, te umirenju prenapregnutog živčanog sustava,' kaže nam Saša Radulović.

Njegova protuupalna svojstva korisna su i kod održavanja zdravlja usne šupljine. Na Bliskom istoku ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana jer ova aktivnost poboljšava zdravlje zubi i desni, te sprječava nastanak infekcija.

Tamjan poboljšava i cirkulaciju krvi, koristan je u reguliranju simptoma Chronove bolesti te liječenju različitih cista. Antikancerogena svojstva tamjanovca 'Destilacijom vodenom parom oleorezina dobiva se eterično ulje tamjanovca visokog udjela monoterpena koji su, na međunarodnom simpoziju aromaterapeuta u San Franciscu 2015. godine, bili istaknuti kao antikancerogeni spojevi u eteričnim uljima,' ističe voditelj aromaterapeutskog centra 'Anias de Moras'.