Vrijeme u koje se noću budite otkriva što nije uredu s vašim tijelom

buđenje

Tradicionalna kineska medicina izuzetno obraća pažnju na protok energije u tijelu. Tijekom 24 sata, energija se usmjerava u različite organe kako bi se oni regenerirali i obavljali svoj posao kako treba.

Ukoliko se dogodi da energija na bilo koji način bude poremećena, dolazi do medicinskih problema, smatraju Kinezi.

Pronađite doba noći u koje se najčešće budite i otkrijte šta to znači:

21:00 do 23:00

Ovo je vrijeme kada se endokrini sistem dovodi u ravnotežu, koji je zadužen za hormone i metabolizam. Ako imate problema sa spavanjem u tom dijelu noći, možda ste pod stresom, i muče vas događaji iz tog dana ili ono što vas čeka sutradan. Do blokade energije u endokrinom sistemu može da dođe i ako se ne hranite pravilno, ili jedete prekasno.

23:00 do 1:00

Buđenje u ovo doba ukazuje na to da vas nešto muči, odnosno da sebi nešto zamjerate - možda nešto što ste rekli, uradili, ili je trebalo da uradite, a niste.

To je vrijeme kada se jin energija pretvara u jang. Prema drevnom kineskom vjerovanju, jin simbolizuje ženski aspekt (negativnost, tamu, blagost, vlagu, noć i dobre strane svega), a jang muški (pozitivnost, vedrinu, čvrstoću, suhoću, dan i dominantne aspekte).

U ovo vrijeme je aktivna žučna kesa koja razgrađuje masnoće u tijelu, pa buđenje u to doba može da ukazuje na to da konzumirate previše nezdravih masnoća.

1:00 do 3:00

Ako se najčešće budite u ovo vrijeme, tada ste vjerovatno ljuti i frustrirani, odnosno prepuni negativne energije koja se odražava na spavanje. Svakako bi trebalo da se opustite jer na taj način narušavate procese koji se odvijaju u vašem tijelu.

Ovo doba noći je vrlo važno za tijelo jer tada najaktivnije izbacuje otrove, odnosno obnavlja se. Jetra ispušta toksine, proizvodi molekule neophodne za varenje, doprinosi stvaranju nove krvi itd. Ako sa njom nešto nije u redu, budićete se u ovo doba.

3:00 do 5:00

Tuga i bol mogući su razlozi buđenja u ovo vrijeme, ukoliko se posmatra duhovni aspekt života. Od fizičkih razloga, moguće je da vam je hladno dok spavate i procesi u tijelu ne mogu da se odvijaju pravilno. Također, buđenje u ovo vrijeme može da ukazuje na probleme s plućima i nedovoljan ulazak kisika u organizam.

5:00 do 7:00

U ovo vrijeme je aktivno debelo crijevo, a toksini koji su tijekom noći profiltrirani i razgrađeni polako odlaze iz tijela. Buđenje u ovo doba može da znači da ste jeli prekasno, ili da imate naviku da jedete nezdravu hranu, punu štetnih materija.