Voda - hladna ili topla?

hladna voda
Iako svi to znamo, tempo života nam je takav da ponekad jednostavno zaboravimo unositi dovoljno tekućine, što donosi brojne probleme.

Usporena probava, glavobolja, konstantna glad i umor samo su neki od simptoma nedostatka vode u tijelu. I u trenucima kada je dehidracija daleko, naše tijelo može biti žedno, pa ga trebamo svakih sat vremena opskrbljivati tekućinom.

Kada piti toplu vodu

Prema preporukama Mayo klinike, odrasla žena trebala bi popiti 11,5 čaša, a muškarac 15,5 čaša vode na dan. Blagodati su brojne, od ubrzane probave, preko zdravijih zglobova sve do regulacije temperature u tijelu.

Mali gutljaji i redovito pijenje dobar su način na koji možete iskoristiti sve blagodati vode, ali jeste li se ikada upitali koja bi trebala biti njena temperatura kako bi naše tijelo dobilo od nje najviše što može?

Doktorica Jacqueline Schaffer tvrdi da bismo trebali piti i toplu i hladnu vodu, ali u različito vrijeme i iz različitih razloga, prenosi Popsugar.

- Topla voda može umanjiti nivo stresa i blagotvorno djelovati na centralni živčani sustav.  Može također aktivirati žlijezde znojnice koje izlučuju toksine kojima ste izloženi tijekom dana - kaže ona.

Dodaje i kako je iznimno važna za probavu: - Topla voda može pomoći kod zatvora i ubrzati probavu zato što aktivira izmjenu tvari u probavnome traktu.

A kada hladnu

S druge strane, hladna voda također nosi određene prednosti. - Čaša hladne vode dobra je za vašu kožu, vraća sjaj licu i pomaže kod bolnih i upaljenih mišića. Može potaknuti cirkulaciju, posebno na površini kože. U ovim slučajevima bolja je od tople vode koja može kožu lišiti njenih prirodnih ulja, kaže doktorica Schaffer.

- Važna je i nakon treninga. Poslije tjelovježbe, hladna voda može pomoći vašemu tijelu da se lakše nosi s upalama i brže oporavi", napominje ona.

Idući put kada posegnete za čašom vode, obratite pažnju na stanje u kojemu se nalazite: temperatura vode mogla bi vam pripomoći da izvučete najviše što možete iz nje.