Vjetrovi kod žena – kako ih se riješiti?

hemeroidi, krvarenja hemeroida, bolno oticanje, bol oko anusa., dugotrajna sjedenja, probava redovita, direktno na bolno područje, proširene vene, hemeroidi, Piti tekućine, izbaciti alkohol, nevenova mast, hrana bogata vlaknima, hemeroidi, krvarenja hemeroida, vanjski hemoroidi, Hemoroidalni pleksus, Anus, širenje vena, infekcija, crno vino, jaki začini, velika nužda , rak crijeva, Čučanje opušta , Probavni problemi, slaba probava, probavne smetnje, probava, wc, tajne, zatvor, wc, wc šolja, hemeroidi, wc školjka, vjetrovi, Probavni plinovi, slaba probava, probava, kastracija, čajevi protiv zatvora, konstipacija, Detoksifikacija
Plinovi se javljaju u svakog čovjeka nakon konzumacije hrane i njene prerade. Čovjek ispušta vjetrove i do 15 puta dnevno. Proces ispuštanja vjetrova naziva se flatulencija (od lat. flatus - vjetar). Zbog loših prehrambenih navika u probavnom sustavu se stvaraju velike količine plinova, koje osoba zatim obilno ispušta. Plinovi u žena sadrže više sumporvodika. Zbog toga mogu biti neugodnijeg mirisa.

Ozbiljniji problemi, pretežito socijalnog karaktera, mogu se javiti kod osoba koje imaju izraženije simptome, ispuštaju vjetrove ili podriguju više nego je to normalno (npr. 150 puta dnevno).

Probavni plinovi javljaju se kao posljedica:

progutanog zraka prilikom unosa hrane,
bakterijske obrade unesene hrane.

Vjetrovi se mogu javiti ako eksperimentirate s novim namirnicama. Primjerice, velike količine crvenog mesa mogu uzrokovati pojačano stvaranje plinova koji imaju izrazito neugodan miris. U slučaju konzumacije složenih ugljikohidrata, vjetrovi imaju znatno neutralniji miris. Dakle, na učestalost ispuštanja vjetrova te njihov miris, mogu utjecati i namirnice koje konzumirate. Popratna pojava vjetrovima je nadutost.

Nadutost možemo opisati kao nelagodu te osjećaj prepunjenosti i napuhanosti u području abdomena. Budući da je tvrd na dodir, naduti trbuh može boljeti. Zadržavanje vjetrova rezultira njihovim nagomilavanjem. Tada dolazi do pojave bolova. Više o tome zašto se javljaju, ukazuju li na ozbiljan zdravstveni problem i kako ih minimizirati, doznajte u nastavku teksta.
vjetrovi kod zena


Kruljenje u crijevima i vjetrovi

Otprilike jedan sat nakon što je tanko crijevo probavilo određenu hranu, ono se počinje čistiti. Kruljenje u crijevima ranije smo povezivali s osjećajem gladi. Kruljenje u želucu i crijevima ne javlja se kao posljedica gladi, riječ je o pojavi službenog naziva "putujući motorički kompleks". Kada su želudac i crijevo prazni, može se započeti s prirodnim procesom čišćenja.

Proces čišćenja ne mora uvijek biti glasan, ovisno o tome koliko je zraka prilikom unosa hrane dospjelo u želudac i crijevo. Ako tijekom "kruljenja" nešto pojedete, proces čišćenja se obustavlja. Preporučuje se oko pet sati stanke između obroka kako bi se želudac i crijeva očistili. Za zvukove koje proizvedemo prilikom čišćenja crijeva zaslužna je peristaltika, odnosno kontrakcija mišića cjevastog organa čija je zadaća prvenstveno usmjeravanje hrane prema analnom otvoru.

Kruljenje u crijevima može biti praćeno i vjetrovima.

Kruljenje u crijevima može se javljati zbog primjene novih lijekova, a pogotovo ako je riječ o laksativima ili alergiji na specifičnu namirnicu. Takvo kruljenje većinom je praćeno bolovima u trbuhu, proljevom, krvi u stolici ali i oteklinama. Stresne situacije nerijetko uzrokuju kruljenje u crijevima i vjetrove.

Ako ste ipak uvjereni da je kruljenje izazvano glađu možda ste djelomično bili u pravu. Kruljenje u crijevima može potaknuti i sama pomisao ili pogled na hranu. Za tu je pojavu zaslužan mozak koji šalje signale u trbuh i crijeva koji su zaslužni za pokretanje probave.

Izrazito glasno kruljenje može se javiti nakon konzumacije namirnica koje su bogate šećerom.
smrdljivi vjetrovi
Vjetrovi koji jako smrde

Smrdljivi vjetrovi mogu se javljati kod osoba koje imaju naviku brzo jesti ili pričati dok jedu. Riječ je o radnjama prilikom kojih se proguta mnogo zraka. U kombinaciji s hranom, velika količina zraka također putuje do želuca te uzrokuje nadutost. Ako se hranite nezdravo, odnosno namirnicama koje sadrže mnogo škroba i šećera, plinovi će vjerojatno imati iznimno neugodan miris. Ispuštanje smrdljivih vjetrova može biti praćeno podrigivanjem.

Plinovi izrazito jakog mirisa mogu se pojaviti i zbog sumporvodika, koji nastaje prilikom probavljanja namirnica koje sadrže sumpor. Takve namirnice su: cvjetača, brokula, sirevi, mliječni proizvodi, grašak, grah, leća, šljive, češnjak, luk i avokado. Kao što smo već spomenuli, smrdljivi vjetrovi mogu se javiti i nakon konzumacije crvenog mesa, ali i namirnica koje su bogate vlaknima.

Primjerice, pržena i masna hrana teže je probavljiva te se duže zadržava u crijevima, te češće uzrokuje nastanak neugodnih smrdljivih vjetrova. Smrdljivi vjetrovi nakon konzumacije određenih namirnica mogu značiti da vaš organizam sporije i teže probavlja vlakna, laktozu ili neke druge tvari. Česti vjetrovi neugodnog mirisa nisu neobična pojava ako u organizam unosite namirnice koje se teško probavljaju.

Uzrok smrdljivih vjetrova može biti i poremećaj broja bakterija. Vrlo je važno obavljati veliku nuždu svakodnevno i redovito, te ne odgađati odlazak na toalet. Predugim zadržavanjem stolice (otpadaka hrane) u crijevu, dolazi do gomilanja bakterija koje zatim počinju fermentirati i tada ispuštanje plinova koji imaju neugodan miris nije ni najmanje neobična pojava.

Povrat plina u crijevima (neispuštanje vjetrova) može kontinuirano poticati razvoj loših bakterija unutar vaših crijeva.

Smrdljivi vjetrovi mogu ukazivati na probleme kao što su čir na želucu ili infekcije crijeva. Ako uz vjetrove koji jako smrde imate i nagon za povraćanjem, obratite se vašem liječniku. Navedena stanja mogu biti po život opasna.

Učestali vjetrovi kod žena mogu se javiti tijekom menstruacije i za vrijeme trudnoće. Većina žena se u tom periodu žali na nadutost, stoga ispuštanje plinova (pa i onih neugodna mirisa) nije neobična, već prirodna i prijeko potrebna pojava.

Premda smo ovdje naveli mnogo toga što je loše i neugodno, sa Sveučilišta Exeter stižu neobične, ali pozitivne vijesti. Istraživanje objavljeno u časopisu Medicinal Chemistry Communications baziralo se na analizi utjecaja hidrogen-sulfata na tijelo. Idući put kada vaš partner nehotično ispusti "vjetar" možda se ne biste trebali ljutiti na njega. Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter su otkrili da je taj "miris" dobro udisati, jer plinovi koje ispuštamo mogu pomoći u borbi tijela protiv bolesti.

U velikim količinama plin će imati loš utjecaj na tijelo, no u malim dozama sprječava nastajanje štete na mitohondrijima što pomaže u održavanju dobrog općeg zdravstvenog stanja. Prije nego su počeli provoditi istraživanje, znanstvenici su osmislili novi spoj (AP39), sada pokušavaju razviti manje invazivnu kemikaliju koju bi mogli koristiti za terapiju. Kemikalija bi u tijelu trebala stvarati zdravu količinu plina i tako utjecati na zdravlje.


Kako se riješiti vjetrova i kada posjetiti liječnika?

Problem ispuštanja vjetrova nažalost ne možete u potpunosti iskorijeniti, a ne biste niti trebali jer je ono zdravo i normalno. Ako vam se čini da vjetrove ispuštate više nego što je normalno te vam nije u potpunosti jasno zašto se to događa, obratite se vašem liječniku. Liječnika svakako posjetite ako uz vjetrove imate učestale, proljevaste, krvave i sluzave stolice. Kronične upalne bolesti crijeva nisu rijetkost, a pogotovo kada su smrdljivi vjetrovi kod djece praćeni navedenim simptomima.

Posjet liječniku je obavezan ako ste u kratkom vremenskom razmaku izgubili na tjelesnoj težini, malaksali ste, izgubili ste osjećaj apetita ili razvili osjećaj gađenja prema određenim vrstama hrane. Liječnik će se prilikom uzimanja anamneze fokusirati i na hranu koju konzumirate.

Dugotrajni simptomi koji se javljaju kod mladih osoba koje nisu izgubile na težini, vjerojatno nisu uzorkovani teškim fiziološkim tegobama. No, svakako treba uzeti u obzir i neredovitost prehrane kada je riječ o mladim ženama. Ako ste stariji, liječnik će vjerojatno zahtijevati opsežnije pretrage kako bi se otklonila mogućnost ozbiljnijeg oboljenja. Liječnik detaljnije pretrage može zahtijevati ako ste naduti i imate vjetrove.

Ako vaši problemi nisu uzrokovani specifičnim medicinskim stanjem, liječnik će vam vjerojatno savjetovati da:

prestanete konzumirati žvakaće gume (ako to učestalo činite),
prestanete pušiti,
izbjegavate konzumirati gazirana pića,
izbjegavate konzumirati hranu koja sadrži neapsorbirajuće ugljikohidrate,
iz prehrane isključite konzumaciju mliječnih proizvoda, ako ne podnosite dobro laktozu.

Tablete protiv nadutosti i vjetrova nemojte koristiti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Prikrivanjem problema nažalost nećete otkloniti potencijalni medicinski uzrok koji je potrebno adekvatno liječiti.
Nadutost i vjetrovi - forum

Kada neki zdravstveni problem pokušavamo sami otkloniti, najčešće tražimo pomoć na forumu. Traženje pomoći na forumu nije uvijek dobra ideja, budući da konzumacija određenih prirodnih pripravaka može ponekad dodatno pogoršati zdravstveno stanje. Izdvojili smo nekoliko savjeta s kojima se slažu i liječnici. Konzervativnim liječenjem i pravilnom prehranom, svakako biste trebali poboljšati svoje zdravstveno stanje.

Ako imate učestale vjetrove koji vam stvaraju probleme, pokušajte sljedeće:

Pijte čaj od kamilice ili metvice s dodatkom kumina ili anisa.
Priuštite si opuštanje u toploj kupki.
Hranu uvijek temeljito prožvačite prije gutanja.
Izbjegavajte konzumirati namirnice koje vam uzrokuju nadutost i vjetrove.
Tijekom obroka nemojte pričati jer tako gutate i dio zraka zbog kojeg će doći do nadutosti i povećane potrebe za ispuštanjem vjetrova.
Kod nadutosti i bolova u trbuhu, koristite termofor.
Za regulaciju vjetrova možete pokušati koristiti aktivni ugljen.
Ako vam smrdljivi vjetrovi stvaraju velike poteškoće na poslu, možete pokušati koristiti i klorofilne tablete koje smanjuju neugodne mirise.

Vjetrovi i nadutost su kronični problemi koje je terapijom moguće tek djelomično smanjiti. No, kao tegobe oni većinom nisu štetni za zdravlje već su praktički dio normalnog funkcioniranja probavnog sustava.