Vjerujete li u ove mitove o stresu?

Također, danas nam je na raspolaganju niz proizvoda i aktivnosti koje "pomažu" u uklanjanju stresa.
No, kada je stres u pitanju, zablude o uzroku, simptomima i liječenju nisu rijetkost. Pročitajte koji su najčešći mitovi o stresu i koliko su oni istiniti!

Stres nas motivira

Mala količina stresa često se smatra pozitivnom. Mala nervoza prije samog ispita tjera nas na učenje, a umjerena količina stresa na poslu potiče želju za uspjehom - ove ste tvrdnje sigurno već ranije čuli! No, je li stres doista ono što nas motivira u takvim situacijama? Zapravo to čine stimulacija i angažman ( primjerice, postavljanje ciljeva ili novi projekti), a ne sam stres. On je jednostavno proizvod nakupljenih negativnih emocija. Ako ste uspješni i pod stalnim stresom, onda zapravo uspijevate usprkos stresu, a ne zbog stresa, kaže Andrew Bernstein, author knjige "Mit o stresu".

Čaša alkoholnog pića uklanja stres

Dobro razmislite je li vam doista potrebno nekoliko čaša vina nakon stresnog dana. Istraživanje provedeno 2008. godine i objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, pokazalo je kako alkohol zapravo stimulira otpuštanje hormona stresa kortizola. Štoviše, alkohol i stres "hrane jedno drugo" - alkoholu pribjegavamo kako bi uklonili stres, a stres , zauzvrat, ublažava opijajući učinak alkohola, potvrdilo je istraživanje sveučilišta Chicago, prenosi ordinacija.hr

Od stresa ćete dobiti čir na želucu

Većina čireva nije posljedica stresa u svakodnevnom životu, već ih uzrokuju bakterije u želucu. Iako stres može povećati razinu želučane kiseline i time doprinijeti neravnoteži probavnog sustava, nije glavni uzrok nastanka čireva.

Ako simptomi nisu prisutni, niste pod stresom

Stres se može manifestirati na niz neugodnih načina, uključujući nesanicu i debljanje, no ako simptomi nisu vidljivi kod vas, ne znači da niste pod stresom. Kronični stres je povezan s nizom negativnih zdravstvenih tegoba, uključujući srčane bolesti i rak. Također, stres može voditi povišenom kolesterolu ili dijabetesu, čak i ako simptomi nisu vidljivo prisutni.

Negativni događaji uzrokuju stres

Loša iskustva i događanja mogu doprinijeti stresnim mislima, ali to mogu i sretni trenutci u životu. Nisu ključni misao i događaj sami po sebi, već vaš emocionalni odgovor na njega - to uzrokuje stres. Sve što prekida vašu uobičajenu rutinu i pokreće snažne emocije, negativne ili pozitivne, može voditi stresu.

Svi imamo iste simptome stresa

Kao što postoji niz faktora koji doprinose stresu, on se može manifestirati kroz niz fizičkih i i psihičkih simptoma. Svatko stres proživljava na drugi način - netko će možda imati slabiju probavu tijekom razdoblja pojačanog stresa, dok druga osoba neće imati fizičke simptome, ali će biti depresivna i rastresena. Trebate naučiti prepoznati kako tijelo vaše reagira na stres kako biste se uspješno borili protiv stresa.

Ordinacija.hr