Vitamini koje svako dijete treba

Svi se roditelje trude svaki dan klincima osigurati cijelu paletu vitamina od slova A pa sve do slova K. No, jeste li ikada čuli za vitamine G, P, P1, V i N?

Kako bi klinci i klinceze bili zdravi i veseli, roditelji ih neprestano nutkaju raznim voćem, povrćem i mesom te im pokušavaju dokazati da slatkiši, bez obzira na sve, nisu najbolja hrana.
Vitamini od A do K nužni su u svakodnevnoj ishrani za pravilan rast i razvoj mališana. No, uz njih treba imati na umu i da postoji i sasvim drukčija skupina vitamina koja je podjednako važna. Kako navodi Steve Biddulph, australski obiteljski terapeut u svojoj knjizi 'Tajna sretne djece', govorka se da su znanstvenici otkrili cijelu paleta novih vitamina koje čine vitamini G, P, P1, V i N. Saznajmo nešto o njima!

Vitamin G
Povezan je s glazbom i najčešće se pojavljuje kod mlađih roditelja. Opskrba ovim vitaminom nužna je zbog dobrog raspoloženja i naravno, dobre zabave. Najbolji recept je pustiti dobru glazbu i zaplesati s klincima – često! Ako su premaleni, podignite ih na ruke i plešite s njima. U glazbi možete uživati i u automobilu pjevajući uz najdraže pjesme, a možete i napraviti zbirku omiljenih pjesama za putovanja. Razmislite i o upisu mališana na satove glazbe, ali provjerite jesu li ondje sretna i zadovoljna.

 
Vitamin P
Ovaj vitamin je povezan s poezijom. Zabavljajte se s klincima recitirajući kratke pjesmice. Starija djeca mogu recitirati najdraže stihove i glumiti na obiteljskim skupovima. Odobravanje bliskih obiteljskih članova razvit će samopouzdanje djeteta. Osim čitanja dječjih priča i bajki, iste možete i slušati na pripadajućim CD-ovima.

Vitamin P1
Vitamin P1 je za prirodu. Ne zaboravite važnost odlaska u prirodu i uživanja u svježem zraku. Omogućite svojoj djeci da upoznaju prirodu, biljke te razne životinje. Onim malenima bit će dovoljno i dvorište ili obližnji park gdje će moći saznati tko su kukci, gdje žive ptice te kako miriše cvijeće.
Kada je god moguće, povedite klince na izlet u prirodu. Možete organizirati pikinik na travi, otići u šetnju šumom, kampirati ili jednostavno promatrati zalazak sunca. Klinci će sigurno uživati.

Vitamin V
Povezan je s veseljem i ne zaboravite da ga ima svugdje. Vrlo je zarazan i lako se prijenos s odraslih na djecu i obrnuto. Stoga ne zaboravite da vaše loše raspoloženje i nervoza itekako utječu na vaše mališane. Iako možda niste dobre volje, dopustite da vas vaša mala čudovišta zaraze dobrim raspoloženjem i smijehom.

Vitamin N
Vitamin N nam treba za koju je prirodno da postoji. Provjerite samo da pod raznim lošim utjecajima nije nestala. Ponekad pokušajte izbjeći gledanje vijesti i čitanje novina. Pokušajte ne jadikovati pred djecom – osobito ne pred tinejdžerima. Loše stvari ponekad nije loše ostaviti izvan svoja četiri zida i jednostavno uživati.

izvor: tportal.hr