Više nikada nećete staviti papir na WC dasku - pa sjesti na to

wc, javni WC, papir, toaletni papir, wc, sjedanje na wc, odlazak u wc
...slojeve papira pa sjednu na to - uvjereni kako su zaštićeni od tuđeg izmeta, bakterija, virusa... Ali, to može napraviti više štete nego koristi, odnosno može povećati izloženost kože mikroorganizmima.

Naime, WC daske dizajnirane su tako da se mikrobi na njima dugo ne zadržavaju, odnosno ne mogu tamo dugo preživjeti. S druge strane, toaletni papir je kao spužva za mikrobe - u njemu mogu živjeti neko vrijeme i razmnožavati se.

Svakim puštanjem vode u WC-u (osim ako je poklopac zahoda spušten) prostorom se rašire sitne čestice koje se talože na svemu - dasci, papiru, zidu, vratima... I dok na umjetnim materijalima mikrobi ne mogu preživjeti dugo, na toaletnom papiru mogu. Tako, kada se taj papir složi na dasku i sjedne na to, tijelo je direktno izloženo mikroorganizmima, više nego da se sjedne direktno na dasku.

Zato, u javnim zahodima najbolje je uopće ne sjesti - bolje je nuždu obaviti u nekoj vrsti čučnja. Također, nije dobro brisati se toaletnim papirom koji je virio iz spremnika, bolje je taj dio izvući i baciti pa koristiti papir koji nije mogao biti izložen sitnim česticama vode pomiješane s mokraćom i fekalijama, piše LittleThings.

24sata.hr