Višak kilograma? Ovo je šest najboljih načina za ubrzavanje metabolizma!

I zaista, spor metabolizam dio je razloga zbog kojih se gomilaju kilogrami. Ne treba zaboraviti da nakon 20. godine svakih deset godina metabolizam pada 5 posto. Na žalost, s godinama ne smanjujemo količinu hrane na tanjuru, već čak obrnuto - jedemo sve više, a krećemo se sve manje.

Ne uspijemo li ubrzati metabolizam, već i male količine hrane nakupit će kalorije koje neće sagorjeti dovoljno brzo, a to onda znači i višak kilograma. No, pomisao da bi trebalo trčati barem dva sata dnevno da bi metabolizam odradio svoj dio priče i tako nas spasio od potencijalne debljine nije previše privlačna. Čak i kad znamo da veća mišićna masa troši više unesenih kalorija.

Za one manje orne za neku pretjeranu fizičku aktivnost ima lijeka. Korak po korak do cilja ili, bolje rečeno, uz male promjene u nekim segmentima života ni brži metabolizam nije tek misaona činjenica. Osim toga malo je poznato da se kalorije troše i tri dana nakon petnaestominutnog vježbanja u teretani.

Iskusni stručnjaci koji se bave metabolizmom i prehranom imaju šest savjeta kako potaknuti sagorijevanje kalorija, a da to istodobno ne znači sve slobodno vrijeme provoditi u teretanama ili na nekom trkalištu.

1. Vježbajte žustro

Dnevno se nakon vježbi kojima se jačaju mišići gubi i dodatnih 100 kalorija, kaže studija znanstvenika s Southern Illinois Sveučilišta. "Snažni trening uzrokuje mikrotraume u mišićima pa organizam treba dodatne kalorije za njihovu obnovu", kaže Wayne Westcott, voditelj istraživanja. Drugim riječima, sagorijeva se više masnoća pa se preporučuje vježbanje tri puta tjedno, a svakom je ostavljeno na volju koja će to biti vrsta tjelesne aktivnosti: pola sata žustrog plesa ili tridesetak minuta seljenja teškog namještaja u stanu.

2. Prvo utezi pa onda bicikl

Oni koji u teretani prvo krenu s dizanjem utega pa tek onda sjednu na bicikl gubit će više kilograma, tvrde znanstvenici. Naime, ako se trenira tako da se najprije rade teže, a tek potom lakše vježbe gubit će se 23 posto masnoća više, kažu znanstvenici sa Sveučilišta New Jersey. Podizanje srčanog ritma tijekom 40 minuta na razinu 80 posto od maksimalnog napora održat će pojačani metabolizam čak 19 sati kasnije. Istraživači kažu kako korištenje bućica u treningu snage aktivira znatno više mišićnih vlakana nego razne sprave za razgibavanje.

3. Koristite začine:

Ljute čili papričice, hren ili senf mogu pojačati metabolizam za 20 do 25 posto. "To pojačava proizvodnju hormona koji ‘spaljuju' masnoće", kaže Lori Shemek, autorica priručnika Upalite vatru i spalite masnoće. Jedna čajna žličica jakog začina svakog dana u umaku može pomoći.

4. Uključite jači otpor na biciklu:

Biciklisti koji voze s visokim otporom, i to samo 2,5 minute, spalit će nevjerojatnih 200 kalorija, tvrde istraživači sa Sveučilišta u Koloradu. Napominju da nakon jakog otpora treba četiri minute voziti uz lagani otpor i ponavljati te varijante. Promjena intenziteta prisiljava mišiće da optimalno rade, kaže fitness trener Andia Winslow.

5. Pijte puno vode:

Studija Sveučilišta Utah kaže da su oni koji su pili osam do 12 čaša vode dnevno uspjeli potrošiti više kalorija čak i u mirovanju od onih koji su pili četiri čaše. To govori da će veća količina popijene vode zapravo ubrzati metabolizam. Da biste barem malo promijenili okus vode, zamrznite komadiće naranče ili limuna i koristite ih umjesto leda.

6. Zalogaj poslije treninga:

Rekreativci koji su pili 250 kalorija shakea s 24 grama proteina i 36 grama ugljikohidrata nakon treninga izgubili su oko četiri kilograma masti više i stvorili dodatni kilogram i pol mišića u šest mjeseci u odnosu na one koji to nisu činili, kaže Westcott koji je istraživao povezanost proteina i ugljikohidrata sa stvaranjem mišićne mase i gubitkom masti. Osim shakea to može biti i banana s maslacem od kikirikija, koji se moraju pojesti u 30 minuta nakon vježbanja.

Jutarnji list