Virus Zapadnog Nila na pragu BiH

komarac
Nedavno je doktor Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" rekao da je Srbiji ključna prijetnja kada su u pitanju bolesti koje prenose komarci upravo groznica Zapadnog Nila. Prema njegovim riječima, pecaroši su posebno ugroženi zato što odlaze na mjesta gdje ima divljih ptica i puno komaraca, prenosi Avaz.ba

- Na osnovu iskustva i velike epidemije koju smo imali 2013., kada je bilo oko 300 teških pacijenata i 33 umrlih, a koja bi mogla da se ponovi ove godine, definitivno možemo očekivati infekciju tijekom druge polovine srpnja, a posebno u kolovozu. Prenose je domaći komarci, a oni virus dobivaju od divljih ptica. Daleko od toga da smo otkako se ta bolest pojavila u Srbiji 2012. stekli kolektivni imunitet. Dobro je što za sada nemamo nijedan slučaj oboljevanja, ali moramo da počnemo da se sami štitimo - navodi dr. Ilić.

Naveo je i da je bitno da se štite ljudi koji žive u podrumima zgrada pored podstanica za grijanje, jer se i tamo razmnožavaju komarci. Uz to, bitno je da ujutru i uvečer nose dugi rukavi i nogavice. On dodaje da u 80 posto slučajeva oboljeli nemaju simptome, dok u oko osam posto mogu da dobiju tešku kliničku sliku, koja podrazumjeva upalu mozga i moždanica, kada je neophodno i da se priključe na respirator.