FOTO   VIII. Akademija o liječenju bolesti ovisnosti održana u Mostaru

akademija, ovisnost
A u bitku s ovisnošću može se jedino liječenjem. Stoga i održavanje već VIII Akademije o liječenju bolesti ovisnosti, ovaj put, u Hotelu City u Mostaru.

„Ovo je tradicionalno događanje u okviru aktivnosti, koje organizira farmaceutska kompanija Unifarm. Mi se već godinama susrećemo kako bismo razmijenili zajednička iskustva u liječenju bolesti ovisnosti i kako bismo kroz tu razmjenu iskustava unaprijedili naš rad na spriječavanju svih zala koja proizlaze iz teške bolesti kao što je ovisnost o drogama primarno", istaknuo je mr. sci. dr. med. Siniša Skočibušić ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru.

Sudionici Akedemije, prije radnog dijela, obišli su ovaj Centar, koji na dnevnoj terapiji ima oko 140 pacijenata. Inače, podaci govore kako imamo porast ovisnosti o novim drogama, dok je broj ovisnika o heroinu gotovo kontinuiran. Ne treba zaboraviti na postojeći problem klađenja i internet klađenja, odnosno na kockanje. Posebno se ukazuje da su mladi najranjivija kategorija, koja sve češće „eksperimetira" s drogama te se tako i vrlo brzo suoči s problemom ovisnosti.

„Svi počinju s tzv. lakom drogom kanabis ili marihuana (premda prema stručnim kvalifikacijama ne postoje lake i teške). Međutim, pored tih ilegalnih droga, opijata, psihostimulanasa, mi sad imamo trend zloupotrebe raznih novih droga za koje čak nekad ne znamo ni kemijski sastav. Pored toga, imamo i tzv. nekemijske zloupotrebe ovisnosti, u ekspanziji su igrice, mobiteli, internet itd. Zatim, razne druge stimulativne i sintetičke droge, nargila je u trendu zloupotrebe i nimalo bezopasna droga, a kojoj se ne pridaje odgovarajući značaj", mišljenja je neuropsihijatrica - doc. dr. sc. med. Nermana Mehić Basara, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.

Dobra praksa je i svakodnevni rad s pacijentima Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla. Prof. dr. med. sci. Mevludin Hasanović, prim. neuropsihijatar je kroz radionicu o temi „Liječenje opijatske ovisnosti poboljšava očinstvo" predstavio švedski model rada. U projekt je, kroz dosadašnjih deset godina rada, uključeno 357 osoba.

„Od trenutka kako smo uveli terapiju suboxone, uspostavili smo jedan novi model koji podrazumijeva da nemamo zavod niti neki drugi centar nego na Klinici za psihijatriju svakodnevno radimo s našim pacijentima kroz odabrani program. S članom njihove obitelji potpisujemo ugovor, oni idu u ljekarnu, uzmu lijek i liječe se kod kuće pod nadzorom", ističe Hasanović.

BiH nema razvijene preventivne mehanizme upozoravanja na nove droge, ali ima službe za tretman i pomoć ljudima. A bitno je kako je svaka ovisnost izlječiva. Stoga i ohrabruje činjenica da se novi broj pacijanata, javlja na liječenje. Kako bi takvih bilo što manje, vrlo važna je prevencija, a s tim ciljem je i organiziranje VIII Akademije o liječenju bolesti ovisnosti održane u Mostaru.