Veliko istraživanje: Otkrivamo kako nas truju sladoledom iz slastičarnica

sladoled, trovanje

Like!-ovi reporteri nasumično su odabrali deset zagrebačkih slastičarnica čije su uzorke analizirali u vodećem hrvatskom laboratoriju.
Mikrobiološka analiza

Rezultati su apsolutno poražavajući - u 90 posto uzoraka pronašli smo bakterije opasne po zdravlje. Like! je u svoj test uključio popularne zagrebačke slastičarnice, kvartovske lokale i jedan svjetski lanac brze hrane. Zdravstveno se ispravnim pokazao samo sladoled iz jedne slastičarnice u najstrožem centru.

Analizu je obavio Odjel za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", na čelu s Ivančicom Kovaček, šeficom Odjela za mikrobioloiju.

Tisuću puta veća

Prije nego što su krenuli u obilazak slastičarnica, reporteri Like!-a kod doktorice su prošli detaljan tečaj uzimanja uzoraka kako bi rezultati analize bili relevantni. Dobra je vijest da niti u jednom uzorku nije otkrivena salmonela, no u mnogima su pronađene opasne bakterije, među kojima i zloglasni zlatni stafilokok. Detaljni izvještaji Zavoda otkrivaju da je u nekim uzorcima pronađena čak 10.000 veća količina od dopuštene.

Iako je količina nekih potencijalno opasnih bakterija bila više tisuća puta veća od dopuštene prema hrvatskim pravilima, iz Zavoda su nam odgovorili da testirane slastičarnice neće biti sankcionirane s obzirom na to da smo s ulaskom u Europsku uniju preuzeli regulativu prema kojoj jednostavno ne postoje maksimalne granične količine bakterija, nego inspekcija reagira samo ako zaprimi prijavu da je neki od konzumenata zaražene hrane završio u bolnici.

Detaljni rezultati

Detaljne rezultate testa i popis testiranih slastičarnica potražite u novom Like!-u, koji izlazi u paketu s Nedjeljnim Jutarnjim 29. lipnja, a osim testa sladoleda, donosi veliko finale Like!-ova make-overa, test menzi te specijal o spavanju.

Jutarnji list