Veliki uspjeh liječnika na Kubi

male boginje, cijepljenje, Nermin Avdić, Davor Pehar, homoseksualci, cjepivo, uzrok, cijepivo, italija, Talijanska Agencija za lijekove, cjepivo Fluad, cjepivo Fluad, Europska agencija za lijekove, cjepivo, Novartis, liječnici, kuba, trudnice, Virus HIV-a, gripa, cijepljenje, istraživanje, kašalj, djeca, cijepljenje, liječnici, mikrobiolog , laboratorija

Zahvaljujući posebnoj kombinaciji antiretroviralnih lijekova, ali i strogom provođenju mjera poput testiranja trudnica i njihovih partnera, carskim rezovima i nadomještanju dojenja beba zamjenskom prehranom, Kuba je postala prva zemlja svijeta u kojoj je prijenos infekcije HIV-a sa zaražene majke na nerođeno dijete potpuno suzbijen, piše Večernji list. 

"To je ogroman uspjeh u javnom zdravstvu, možda i najveći koji se može postići. Uspjeh Kube trebao bi biti primjer i poticaj svim ostalim zemljama", ustvrdila je Margaret Chan, direktorica Svjetske zdravstvene organizacije. Problem prijenosa HIV-a s majke na nerođeno dijete velik je diljem svijeta. Šanse da dijete bolesne majke i samo bude zaraženo virusom HIV-a iznose između 15 i 45 posto, a infekcije se događaju tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja. Posebnom kombinacijom lijekova kubanski su liječnici uspjeli u posljednjih pet godina smanjiti opasnost tijekom trudnoće na manje od 1 posto, a carskim su rezovima i izbjegavanjem dojenja gotovo potpuno eliminirali mogućnost zaraze u prvim mjesecima života.

Inače, u svijetu svake godine oko 1,4 milijuna žena zaraženih HIV-om ostane trudno, a kubanske mjere, kako već nazivaju proceduru i postupke razvijene u Havani, osigurat će da dijete ostane zdravo.