Velika studija dokazala: Marihuana je puno manje štetna od cigareta!

11.01.2012

Veliki broj studija u SAD-u dokazala je da je marihuana manje štetna za pluća nego cigarete, iako imaju mnoge zajedničke supstance.

Opširno istraživanje vodilo je Sveučilište u Alabami, a prikupljalo je podatke na više od pet tisuća odraslih tijekom 20 godina. Dok pušenje cigareta neizravno uzrokuje teške probleme s plućima i respiratornim sustavom, marihuana nema toliko negativne posljedice. "Našli smo točno ono što smo očekivali kad se radi o konzumiranju cigareta. Dugogodišnja izloženost uzrokuje gubitak normalne funkcije pluća s tendencijom da ide na gore", izjavio je profesor Mark Pletcher za UCFS.

"No, bili smo iznenađeni što se marihuane tiče. Došli smo do potpuno drugačijih nalaza", dodao je Mark. "Sa cigaretama je vrlo jednostavno, što više pušite, to više gubite. Sa marihuanom jednostavno nije tako. Važan faktor u svemu je činjenica da pušači popuše 20 ili više cigareta na dan, a konzumenti marihuane napuše se dva do tri puta mjesečno, tako da je sama izloženost puno manja", izjavili su znanstvenici. Naravnom, ako pretjerujete s marihuanom kroz dulji period godina i često korištenje, i ona će naštetiti, no u manjoj mjeri nego cigarete.

izvor: index.hr


loading...