Već danima osjećate intenzivne bolove u ramenu

bolno rame, bolesti, simptomi, liječenje, kalcifikat u ramenu, ramena, terapija, Terapija udarnim valom
Je li kalcifikat u ramenu znak da se okamenjujete?

Javili ste se ortopedu koji je isključio sve one „ostale" dijagnoze i nakon ultrazvučnog i rendgenskog pregleda postavio dijagnozu kalcifikata u ramenu. Potrebno je liječenje! Ali od kud kalcifikat u ramenu? rr je prema riječima liječnika nastao sam od sebe. Zvuči grdo - ipak riječi nisu puki objektivni prenositelj misli već riječi i same tvore misli (Sapir-Whorf), ovisno o kulturnom okruženju determiniraju značenje, predznak, osjećaj. Kalcifikatu u ramenu? Pretvara se tetiva u kamik? Odmah na um pada Meduza, jedna od Gorgona iz starogrčke mitologije ili Šenoini Kameni svatovi. Danas se kalcificira tetiva u ramenu sutra ču se poranuboga cili privrči u grotu? Če mi se još i srce privrči u kamik pak san gotov!?

Je znala reči baba aludirajući na hit Zlatka Pejakovića. „Ki vraga ima srce ud kamena ko ne da je munjen!".Ne bojte se! Ukoliko Vam je liječnik dijagnosticirao kalcifikat u ramenu - ne pretvarate se u kamen. Kalcificirajući tendinitis je stanje u kojemu unutar tetiva dolazi do nakupljanja depozita kristala kalcij-fosfata. Makroskopski ili golim okom u toku operativnog zahvata, takve nakupine izgledaju poput kalodonta (bijele, pomalo zrnate i slične gustoće). Razlog nastanka je nepoznat. Drugim riječima, kalcifikati se kod nekih ljudi stvore, a kod drugih ne. Sam proces stvaranja je najčešće bezbolan i mnogi ni ne znaju da u tetivama ramena imaju kalcifikat. Dakle faze stvaranja i mirovanja kalcifikata su većinom bezbolne. Sam kalcifikat koji se nakuplja unutar tetive, pritišće tetivu iz unutra te stvara blage smetnje. Bolnost počinje u fazi kada organizam pokušava resorbirati depozit kalcija. Tu se stvara upalna reakcija unutar tetive koja je izuzetno bolna. U toj fazi ono što moramo učiniti je u prvom redu smanjiti upalu tkiva. Više ima načina liječenja, iako stavovi nisu do kraja usuglašeni. U svakom slučaju liječenje se mora započeti neoperativnim načinima.

Lijekovi protiv upale, lijekovi protiv bolova i eventualno lokalno hlađenje će smiriti blaže slučajeve. Idući je korak ciklus fizikalne terapije u kojoj osim standardnih procedura prvenstveno u obzir dolazi terapija udarnim valom. Terapija udarnim valom pomaže prema radovima u oko 60% slučajeva. Riječ je o terapiji usmjerenim ultrazvučnim, dakle mehaničkim valovima koji doslovce razbijaju kalcifikat, potiču vaskularizaciju okolnog tkiva i resorpciju istog. Terapija je prilično bolna, ali efikasna. Terapija koja je meni posebno zanimljiva i po mojem sudu nedovoljno korištena je terapija ultrazvučne aspiracije ili „barbotage". Barbotage kao termin ulazi u medicinsku terminologiju iz francuskog jezika i podrazumijeva pomoću igle aplikaciju i ponovnu aspiraciju agensa. U slučaju kalcificirajućeg tendinitisa, pod ultrazvučnom se kontrolom iglom dolazi u područje kalcifikata te se isti opetovano ispire lokalnim anestetikom ili fiziološkom otopinom. Na kraju postupka, kalcifikat bi morao sav biti ispran i pacijent izliječen bez potrebe za operativnim liječenjem. Rad španjolskih autora dr. Luis del Cura i sur., govori u prilog 91% izliječenja što je gotovo usporedivo sa operativnim liječenjem (Sonographically Guided Percutaneous Needle Lavage in Calcific Tendinitis of the Shoulder: Short- and Long- Term Results). Ukoliko i dalje nema promjene, red je na operativnom liječenju. Metoda prvog izbora je svakako artroskopija ramena.
Ima li promjena prehrane utjecaja na stvaranje kalcifikata?

Uglavnom nema, iako se u literaturi spominje ravnoteža kalcija i magnezija u organizmu. Povećati unos magnezija (lisnato zeleno povrće, soja, orašasti plodovi i voće) i smanjiti unos kalcija (mliječni proizvodi) mogla bi biti preporuka u smislu preventivnih ili suportivnih mjera, premda o tome svakako treba razgovarati sa liječnikom.