Vazovagalna sinkopa - nesvjestica

Vazovagalna sinkopa, Bljedilo kože, Osjećaj topline, mučnina, Hladan znoj, Uzroci vazovagalne sinkope, Liječenje vazovagalne sinkope, Lijekovi za krvni tlak, antidepresivi, Konstriktori krvnih žila, dotok krvi u mozak, zdravlje, vrijeme, oprez
Okidači rezultiraju vazovagalnom sinkopom odnosno kratkim gubitkom svijesti uzrokovanim naglim padom otkucaja srca i krvnog tlaka, što smanjuje dotok krvi u mozak.

Vazovagalna sinkopa je obično bezopasna i ne zahtijeva liječenje. Međutim, moguće su ozljede tijekom epizoda bolesti. Liječnik može preporučiti određena ispitivanja, kako bi se isključili ozbiljniji uzroci nesvjestice, poput srčanih bolesti.
Simptomi vazovagalne sinkope

Prije nesvjestice zbog vazovagalne sinkope, možda ćete doživjeti neke od sljedećih simptoma:

Bljedilo kože
Lakomislenost
Sužavanje vidnog polja tako da možete vidjeti samo ono što je ispred vas
Mučnina
Osjećaj topline
Hladan znoj

Uzroci vazovagalne sinkope

Vazovagalna sinkopa javlja se kada dio vašeg živčanog sustava, koji regulira otkucaje srca i krvni tlak, pogrešno reagira na okidače. Vaši otkucaji srca usporavaju, a krvne žile u nogama se šire, što uzrokuje slijevanje krvi u noge te kao posljedicu toga snižavanje krvnog tlaka. Ovaj pad krvnog tlaka i usporeni srčani ritam brzo smanjuju dotok krvi u mozak, što uzrokuje nesvjesticu.

Iako se vazalna sinkopa može javiti u bilo kojoj dobi, ona je najčešća kod starijih osoba.

Uobičajeni okidači kod vazovagalne sinkope uključuju:

Dugotrajno stajanje
Izloženost toplini
Prizor krvi
Vađenje krvi
Strah od tjelesne ozljede
Naprezanje

Liječenje vazovagalne sinkope

U većini slučajeva vazovagalne sinkope, liječenje je nepotrebno. Vaš liječnik može vam pomoći da prepoznate okidače nesvjestice i razgovarati s vama o načinima na koje ih možete izbjeći.

 

Međutim, ako učestalost vazovagalne sinkope utječe na kvalitetu života, liječnik može predložiti jedan ili više od sljedećih lijekova:

Lijekovi za krvni tlak - beta blokatori, kao što je metoprolol, su dizajnirani za liječenje povišenog krvnog laka. Također, oni se najčešće koriste kako bi se spriječila vazovagalna sinkopa, jer blokiraju neke od signala koji mogu dovesti do nesvjestice.
Antidepresivi - selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina
Konstriktori krvnih žila - lijekovi za liječenje niskog krvnog tlaka ili astme ponekad su korisni u sprječavanju vazovagalne sinkope.

 

Vaš liječnik može preporučiti određene tehnike za smanjenje slijevanja krvi u noge. To može uključivati vježbe stopala, nošenje elastičnih čarapa ili vježbe nogu tijekom stajanja te povećanje soli u vašoj prehrani, ako nemate visok krvni tlak.

Osim toga, trebali biste izbjegavati dugotrajno stajanje, a osobito tijekom vrućina ili u zagušljivim prostorijama. Preporučuje se da pijete što više tekućine.

U ozbiljnijim slučajevima vazovagalne sinkope, umetanje električnog pacemakera, koji pomaže regulirati rad srca, može biti od pomoći.

Izvor: krenizdravo.com