Val epidemije krajem siječnja i početkom veljače

Podaci iz zdravstvenih ustanova govore da se broj zaraženih svakodnevno povećava pa je za očekivati vrlo brzo i stanje epidemije.

Pokazuju to i podaci iz susjednih zemalja, gdje zdravstvene vlasti upozoravaju stanovništvo na preventivne i druge mjere. Liječnici posebno ističu opasnost od širenja svinjske gripe, jer kod mnogih osoba nije izgrađen imunitet na novi virus koji se prvi put pojavio prije tri godine.

Mali broj cijepljenih

Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Jelena Ravlija kaže da se udarni val epidemije gripe može očekivati pred kraj siječnja, iako su bilo kakve procjene nezahvalne.

Glavni val epidemije gripe se očekuje krajem siječnja i početkom veljače, ali ne bi nas gripa trebala iznenaditi sve do četvrtog mjeseca. Na to utječe više parametara, kao što je povratak djece u škole i studenata na fakultete, jer čim su veća okupljanja ljudi moguće je i brže širenje virusa - ističe dr. Ravlija.

Ona upozorava na još jedan važan čimbenik za širenje gripe, a to je relativno mali broj građana koji su cijepljeni protiv virusa gripe. Posljedica je to smanjenog interesa građana u cijeloj Federaciji. Zabilježen je pad interesa građana i ove godine je manje nabavljeno cjepiva i manje je cijepljenih građana. To će sigurno ostaviti posljedice i na broj oboljelih od gripe u predstojećem razdoblju.

S gripom uvijek trebamo biti oprezni i ne znamo kojom dinamikom će se širiti, ali očekivati je da virus ima veće šanse za širenje ako je manje cijepljenih građana - upozorava glavna federalna epidemiologinja.

Preporučene prioritetne skupine za cijepljenje protiv gripe i ove godine su bile osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, metaboličkim bolestima, kroničnim bolestima bubrega, jetre, kroničnim neurološkim stanjima, stanjima oslabljene imunosti, potom osobe starije od 65 godina, bez obzira na ostale faktore rizika, te zdravstveni djelatnici i zaposleni u ustanovama za kolektivni smještaj starijih, osobe s invaliditetom.

Poguban virus

Osim ovih "rizičnih" skupina, virus sezonske i svinjske gripe može biti poguban i za druge građane. Simptomi oba virusa su slični, a stručnjaci upozoravaju kako nisu bez rizika ni mlade osobe. Stoga se svima predlaže izbjegavanje masovnih okupljanja i ostalih rizičnih situacija koje pogoduju širenju virusa.

Izvor: Vecernji.ba